Русија, Кина, Британија: С ким Србија разговара о вакцини против короне

© Flickr / VCU CNSДавање вакцине
Давање вакцине - Sputnik Србија
Пратите нас
Разговарамо са свима за које знамо, то су компаније из Кине, Велике Британије, Русије... Покушаћемо да добијемо додатне информације из САД, одговорила је премијерка Ана Брнабић на питање са којим компанијама и државама Србија разговара о вакцини.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да држава разговара са свима за које се зна да се баве истраживањима у области вакцине, те додала да се нада да ће бити могуће оно што је и председник Србије најавио, да пре краја године имамо вакцину против короне.

Тестирања вакцине против вируса корона у Русији - Sputnik Србија
Производња руске вакцине против вируса корона почиње у августу

Премијерка је истакла да је нама у интересу да чим буде могуће, у складу са свим правним нормама Србије, и најефикасније могуће, учествујемо у финалној производњи и примени те вакцине.

„Боримо се као и све остале земље и надам се да ће бити могуће оно што је и председник Вучић најавио, да ћемо пре краја године моћи да имамо неке вакцине“, рекла је Брнабић.

Она је додала да постоје вакцине које су у финалној фази истраживања, али да ће о свему томе рачуна водити надлежне институције, Институт „Батут“, Агенција за лекове, Министарство здравља... све за сигурну и безбедну вакцину за грађане.

Имунолог др Срђа Јанковић оценио је да је преурањено говорити о набавци вакцине, јер постоји већи број потенцијалних вакцина, које тек пролазе кроз одговарајуће фазе испитивања.

„Можемо да пратимо испитивања и да будемо спремни да када једна или више вакцина добије документ о безбедности, донесемо одлуку“, рекао је Јанковић.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић каже да су безбедност и ефикасност на првом месту када буде пронађена вакцина за корона вирус.

„И Србија је уложила два милиона евра у истраживања, интензивни преговори се воде са одређеним фирмама, то нас сврстава у ред земаља које ће међу првима имати вакцину кад буде на тржишту. Постоје одређене вакцине које су у трећој фази клиничког испитивања, ако буде пре свега безбедна и ефективна, онда ћемо бити једна од земаља које су прве у реду за вакцину јер од почетка активно учествујемо у свему томе“, рекла је Кисић-Тепавчевић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала