Револуционарни изум стручњака из Србије: Уређај који кроз вентилације уништава Ковид 19

© Фото : ПропоканПроПроизвод је патентиран и направљен управо у време пандемије, током марта и априла, када се компанија прикључила акцији Министарства за иновације и технолошки развој.
Производ је патентиран и направљен управо у време пандемије, током марта и априла, када се компанија прикључила акцији Министарства за иновације и технолошки развој. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Стручњаци из Србије конструисали су уређај који спречава ширење вируса Ковид 19 и осталих вируса и бактерија кроз централне системе за климатизацију и вентилацију. Револуционарно решење ради на принципу УВЦ зрачења којим се уништава ДНК вируса и бактерија.

Светска здравствена организација упозорила је да се КОВИД 19 шири и ваздухом и препоручила да се климатизација у тржним центрима, пословним просторијама, местима на којима борави много људи, искључи. Циркулисање ваздуха у тим системима може да пренесе вирус из једних просторије у другу, али и да подигне честице које су се задржале на подлогама.

Систем који смањује ризик да се зараза пренесе на овај начин управо је почео да се примењује у Србији. До њега су дошли стручњаци компаније „ПропоканПро“ која се бави одржавањем вентилационих система.

CC0 / Пиксабеј / Стручњаци из Србије конструисали су уређај који спречава ширење вируса Ковид 19 и осталих вируса и бактерија кроз централне системе за климатизацију и вентилацију.
Револуционарни изум стручњака из Србије: Уређај који кроз вентилације уништава Ковид 19 - Sputnik Србија
Стручњаци из Србије конструисали су уређај који спречава ширење вируса Ковид 19 и осталих вируса и бактерија кроз централне системе за климатизацију и вентилацију.

Изум у Србији за уништавање Ковида 19

Инжењер Милан Зрнић, један од чланова изумитељског тима, за Спутњик каже да се ова технологија базира на систему који се примењује већ пола века - на УВЦ зрачењу.

Он објашњава да је ово зрачење део спектра који до нас долази од сунца, па је јасно да може да буде и опасно, као када нас од њега не штити озонски омотач, па изгоримо.

„Ова технологија највише се примењивала у болницама где су коришћене стерилизационе УВЦ лампе, њима су се стерилизовале хируршке сале или инструменти. Пошто је зрачење јако штетно, људи су морали да напусте просторију, да остану напољу сат или два. Ми смо применили исту технологију са новом идејом у области којом се бавимо, а то су вентилациони канали. С тим што је потпуно безопасна по људе, јер се све налази унутар канала од челичног лима“, објашњава Зрнић.

Он додаје да је производ патентиран и направљен управо у време пандемије, током марта и априла, када се компанија прикључила акцији Министарства за иновације и технолошки развој Републике Србије. Добили су и признаје зато што су своје ресурсе ставили на располагање држави у борби против КОВИД-а 19.

 

© Фото : ПропоканПроПатогену честицу изум третира УВЦ зрацима који уништавају ДНК вируса и бактерије и спречава да се она шири кроз систем вентилације, али и да се даље размножава.
Револуционарни изум стручњака из Србије: Уређај који кроз вентилације уништава Ковид 19 - Sputnik Србија
Патогену честицу изум третира УВЦ зрацима који уништавају ДНК вируса и бактерије и спречава да се она шири кроз систем вентилације, али и да се даље размножава.

А како изум делује?

Зрнић нам је то објаснио на примеру објекта који нам је познат, и коме би овај систем и те како могао да помогне, на згради Војно медицинске академије у Београду. Он има централизован систем климатизације. У свакој просторији је канал који извлачи „истрошени“ ваздух до централе, ту га меша са свежим и враћа у просторију.

“Ту, дакле, постоји опасност кад је неко заражен Ковидом или било којом другом бактеријом или вирусом, да ће се проширити у друге просторије и заразити остале. Примењујући нову технологију у том делу канала, фактички ту патогену честицу третирамо УВЦ зрацима који уништавају ДНК вируса и бактерије и спречавамо да се она шири и да се даље размножава“, каже наш саговорник.

© Sputnik / Наташа МилосављевићСистем уништавања вируса и бактерија УВЦ зрачењем могуће је уградити на ВМА, али и у другим болницама и клиничким центрима у Србији.
Револуционарни изум стручњака из Србије: Уређај који кроз вентилације уништава Ковид 19 - Sputnik Србија
Систем уништавања вируса и бактерија УВЦ зрачењем могуће је уградити на ВМА, али и у другим болницама и клиничким центрима у Србији.

Патент већ ради у Београду

Производ је патентиран и неколико инсталација већ је постављено у зградама у Београду. Следеће недеље ваздух без вируса и бактерија добиће и једна поликлиника у Новом Саду.

Зрнић каже да се компанији јављају власници великих комерцијалних објеката који желе да буду сигурни да се код њих нико неће заразити. Реч је о тржним центрима, ресторанима, а посебно су заинтересовани хотели, јер овакав систем климатизације могао би да им врати госте.

„Наш првенствени интерес је да сарађујемо са државом, да помогнемо да се у болницама, домовима здравља и старачким домовима примени ово решење, да помогнемо да се спречи ширење вируса. Потребно је прво урадити анализу сваког објекта, затим одређујемо оптималан модел и софтверски пројектујемо која је снага зрачења потребна, да све буде сто посто сигурно и безбедно“, каже инжењер Зрнић.

© Фото : PixabayИзум је добро решење и за тржне центре, спортске и друге објекте у којима се окупља велики број људи.
Револуционарни изум стручњака из Србије: Уређај који кроз вентилације уништава Ковид 19 - Sputnik Србија
Изум је добро решење и за тржне центре, спортске и друге објекте у којима се окупља велики број људи.
Колико кошта систем за уништавање вируса и бактерија

Зрнић каже да за власнике који дају милионе за изградњу великих комерцијалних објеката, тржних центара или спортских хала ово сигурно није скупа инвестиција, а да власнике мањих објеката, рецимо ресторана, може да кошта неколико хиљада евра.

Улагање је исплативо, јер, како каже наш саговорник, изум није за једнократну употребу. Вирус корона ће вероватно нестати с доласком вакцине, али систем УВЦ зрачењем убија све вирусе и бактерије који кроз клима уређаје улазе у просторије.

Осим у Војно медицинској академији, уградња је могућа и у другим болницама, Клиничком центру Србије, Центру у Нишу или Клиничком центру Војводине.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала