Дијалог у Бриселу без снаге: Преко пута Београда седи „статиста“

© AP Photo / Visar KryeziuАвдулах Хоти
Авдулах Хоти - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер косoвских институција Авдуллах Хоти, на дијалог са Београдом о будућности Косова, у Брисел је отишао без овлашћења Скупштине, без платформе и без координације са владајућим партнерима. То тврди Адил Бехрамај, саветник Хашима Тaчија што сугерише да нови круг дијалога може да буде без политичке снаге јер у њима учествује „статиста“.

У истом дану кад се Хоти вратио са преговора из Брисела, Хашим Тачи је стигао са саслушања из Специјалног суда у Хагу, после четири дана давања исказа. Косовске медије је више занимало шта се дешавало у Хагу, него у Бриселу, а због изјаве саветника косовског председника довело се у питање и само Хотијево учешће на преговорима са Београдом које је организовала Европска унија.

Хоти само статиста, дијалог у Бриселу без снаге 

Политиколог Стефан Филиповић уверен је да је Хоти био само тренутна замена, статиста, уместо Тачија у преговорима.

„По мени, савим је оправдана изјава да Хоти нема подршку парламента нити неког ширег политичког спектра на Косову. Притом, не мислим само на опозицију, већ и на део његове странке али и странке коју води Кадри Весељи (Хашим Тачи) који је и помогао Хотију да дође на власт,“ напомиње Филиповић.   

У том контексту, наш саговорник каже да се ови преговори могу сматрати почетком некаквих преговора, тек да би се рекло да можемо да разговарамо. Јер, очигледно је да Хоти нема политички легитимитет нити подршку да о нечему озбиљном преговара у Бриселу. Додуше, и теме о којима се причало више пута су до сада отваране.

„Рекао бих да су ови преговори одржани тек да се учини ЕУ, да јој се да на значају, и да је врате у живот дајући јој малу геополитичку инфузију како би показали да је жива и да постоји у оквиру глобалних процеса,“ сматра саговорник Спутњика.

Нема неслоге, медијске бомбе

Приштински политички аналитичар Рамуш Тахири, међутим, не мисли да постоји неслога између Тачија и Хотија и верује да је изјава саветника председника Хашима Тaчија Адила Бехрамаја погрешно протумачена. Такође, он сматра да је Хоти био у Бриселу у договору са свим релевантним политичким чиниоцима на Косову укључујући и Тачија.

„Тачи и Хоти су имали сусрете пре ових преговора у Бриселу и све је међу њима договорено. Осим тога, по уставу, преговоре води Влада, а само завршни чин, то јест, потпис неког евентуалног споразума је на председнику. Ова изјава Тачијевог саветника је више медијска размирица, него политичка. Бехрамај је хтео да каже да није морално да Хоти иде на преговоре, док над Косовом виси хашки мач,“ објашњава Тахири.

За многе, па и за Филиповића, индикативно је то што је Тачи изостао два пута са преговора. Први пут са Ричардом Гренелом, специјалним Трамповим изаслаником за Косово, због објављивања предмета оптужнице, а други пут због одласка у Хаг. Тахири, с друге стране, сматра да нема места за теорију завере.

„Специјални суд ће радити бар још десет година и људи ће одлазити тамо, имаћемо и притварања и одвођења јер то суд ради. А ако буде потврђена оптужница против Тачија, Косово ће бирати новог председника. То је све јасно и нема места да се у правну причу меша нека теорија без основа,“ каже Тахири.

Чудно избегавање преговора

Филиповић се пита да ли би Тачи уопште и дошао на разговоре у Брисел и да није био у Хагу, јер јер се чека исход председничких избора у Америци.

„Овај суд је оформљен 2015. године и он је косовски суд иако је смештен у Хагу. А подсећам да је у време када је формиран, нека друга гарнитура у Америци била на власти. Не знам да ли је било потребно баш пет година да се покрену процеси. Зато у мени ово све изазива скепсу. Да ли ово има везе са правдом и правом или је чиста политика време ће показати,“ истиче Филиповић.  

Тахири каже да је Тачи после повратка из Хага рекао да је тамо дао исказ, али је напоменуо да није било питања везаних за „жуту кућу“ и за послератна дешавања.

„Јавност али и неки аналитичари по некад овде пишу и говоре да Тачи жели да се амнестира у Специјалном суду ако буде преговарач у дијалогу. То не може и није истина. Суд је суд, а политика је политика. То су две одвојене сфере,“ истиче он.

Није било питања о „жутој кући“

Тахири додаје да Тачи, докле год суд не донесе одлуку, неће учествовати ни на каквим преговорима или скуповима, пре свега из моралних разлога. Али, и због чињенице да би  у случају потврде оптужнице, могло да дође до његовог привођења. 

Иначе, Тачијев саветник је јуче истакао да Хоти не може заступати ни своје село, а не Косово, као и да на дан када председника земље саслушавају о клеветама српског режима, Хоти самовољно доноси одлуку да поздрави Вучића у Бриселу.

„Хотију је потпуно ампутирано осећање родољубља, а изгледа да има и проблем да се састане са председником, иако је удаљеност између кабинета мања од 50 метара“, написао је на свом фејсбук профилу Тачијев саветник.

Бехрамај је додао и да од 24. јуна, када је састанак у Вашингтону отказан, због објаве оптужнице Канцеларије специјалног тужиоца, Хоти није рекао ниједну реч подршке председнику, иако је имао времена да честита победу Ливерпулу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала