Где је чувао новац руски цар Николај Други?

© Sputnik / Александр Лыскин / Уђи у базу фотографијаПортрет цара Николаја II Романова насликан 1959. године.
Портрет цара Николаја II Романова насликан 1959. године. - Sputnik Србија
Пратите нас
Често медији пишу како олигарси износе новац из Русије, а где је последњи руски цар чувао новац? Иако је био неоспорни патриота, ипак је имао рачуне и у Енглеској и у Немачкој.

Руски историчар Александар Бајрамов сматра да је Николај II углавном држао новац у Русији, али да је имао и тајни рачун у иностранству.

„Питање финансија царске породице је истраживала и привремена влада која је имала своје интересе, а касније и историчари. Укупна слика је оваква: главна имовина Николаја II је била у Русији, укључујући хартије од вредности које су уложене у домаћа предузећа. Међутим, нешто је било и у иностранству. У Британији, у Енглеској банци, он је наследио од оца тајни рачун на којем је 1882. године било 1,6 милиона фунти. Николај је 1894. године почео да враћа новац у Русију, што се обично објашњава патриотизмом. До 1900. године цар уопште није имао новца у Енглеској“, објаснио је Бајрамов порталу „АиФ“.

Патриотизам је био у реду у мирно доба. Међутим, 1905. године, након руско-јапанског рата дошло је до велике револуције у Русији и цар је почео да мисли на будућност своје породице.

„Уплашен револуцијом, отвара рачун на име своје деце у неколико немачких банака. Осећајући да се приближава рат, 1913. године иницира евакуацију средстава. Међутим, не успева. До марта 1917. године у Немачкој је лежало 15 милиона рубаља. Немачки суд је 1934. године одредио наследнике Николаја II којима је исплаћен тај новац. Међутим, хиперинфлација 1920. године „појела“ је породичну уштеђевину – од милиона је остало 25.000 фунти.  Једна од сестара последњег цара се чак одрекла „понижавајућег“ дела“, закључио је историчар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала