Истраживање које руши предвиђања УН: Прекретница је 2064. година

© AFP 2023 / ROLEX DELA PENAСтановништо
Становништо - Sputnik Србија
Пратите нас
За разлику од Уједињених нација, научници прогнозирају да ће светска популација до 2100. знатно да се смањи, а прекретница ће бити 2064 година.

Због ниског наталитета у неким регионима, слика света ће се променити.

Међународни тим научника објавио је у стручном магазину „Лансет“ да ће до краја овог века на Земљи највероватније бити 8,8 милијарди становника — две милијарде мање него што прогнозирају Уједињене нације.

Према овој прогнози, највише људи на свету ће бити 2064. године — око 9,7 милијарди. Након тога, истраживачи очекују пад наталитета: у 183 од 195 земаља света наталитет ће толико опасти да без усељавања неће моћи да одрже број становништва.

Према студији, више од 20 земаља, међу којима су Јапан, Шпанија, Италија и Пољска изгубиће до 2100. више од половине становништва.

Чак и тренутно најмногољуднија Кина, која има 1,4 милијарде становника, до краја века ће имати само 730 милиона.

Према прогнозама, број становника ће порасти у афричким земљама јужно од Сахаре. За 80 година, Нигерија би могла да има 800 милиона становника и тако буде друга по броју становника на свету — после Индије, наводе немачки медији.

„Када жене имају већи приступ образовању и када могу да контролишу рађање, у просеку се одлучују за мање од 1,5 деце“, објашњава вођа студије Кристофер Мареј, са Института за здравствена мерења и процене вашингтонског универзитета у Сијетлу, који подржавају Бил и Мелинда Гејтс.

Овакав развој је заправо „добра вест“ за човекову средину, казао је Мареј. Мањи број људи на свету могао би да смањи производњу хране и самим тим и штетних гасова. Али, за земље у подсахараској области предвиђени пораст броја становника ће, према Мареју, донети и боље економске шансе.

До краја века — више од четвртине становништва старије од 65 година

За највећи број земаља ван Африке би мање радне снаге, могло да изазове „тешке негативне последице по привреду“. Тако би број радно способног становништва у Кини, са данашњих 950 милиона опао на свега 350 милиона у 2100. години, што је за 62 одсто мање.

У Нигерији би пак са данашњих 86 милиона број радно способних порастао на 450 милиона. Због тога би старија друштва морала да реформишу своје социјалне и здравствене системе, упозоравају аутори студије.

С обзиром да је животни век у порасту, број људи старијих од 80 година ће порасти са садашњих 140 милиона на 866 милиона. До краја века ће више од четвртине становништва бити старије од 65 година.

Главни фактор због којег Марејев тим долази до мањег пораста популације него УН, јесте антиципирана стопа наталитета. Док Уједињене нације за ово столеће прогнозирају да ће се рађати 1,8 деце по жени, анализа Мареја и његових колега полази од тога да ће та стопа бити 1,5. За стабилну популацију неопходна стопа наталитета износи 2,1 дете по жени, преноси Танјуг.

Главни и одговорни уредник магазина „Лансет“, Ричард Хортон објашњава да студија показује радикално померање геополитичких односа моћи.

„Свет ће на крају овог века бити мултиполаран, са Индијом, Нигеријом, Кином и САД као најважнијим силама", закључио је он.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала