Колико је стар универзум: Најстарије снимљено светло даје одговор

CC0 / пиксабеј / Експлозија у свемиру
Експлозија у свемиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновије истраживање објављено у низу радова међународног тима астрофизичара, укључујући др Нилајма Сегала са Универзитета Стони Брук, сугерише да је свемир стар око 13,8 милијарди година. Налази опажања из Атакама космолошког телескопа (АЦТ) у Чилеу се поклапају са мерењима података Планковог сателита исте древне светлости.

Истраживачки тим АЦТ-а представља међународну сарадњу научника из 41 институције у седам земаља. Тим Стони Брук са Одељења за физику и астрономију на Факултету за науку и уметност, који је водио професор Сегал, игра суштинску улогу у анализи космичке микроталасне позадине (ЦМБ) - позадинског светла из Великог праска.

"У раду под вођством Стони Брук-а враћамо" беби фотографију " универзума у првобитно стање, елиминишући хабање времена и простора који су искривили слику", објашњава професор Сегал, коаутор радова. "Само видевши ову оштрију бебину фотографију или слику универзума, можемо потпуније разумети како се наш свемир родио."

Колико је стар универзум

Добијање најбоље слике новорођеног свемира, објашњава професор Сегал, помаже научницима да боље разумеју порекло универзума, како смо стигли до места на коме смо на Земљи, галаксије, куда идемо, како универзум може нестати и када може доћи до тога.

АЦТ тим процењује старост свемира мерећи најстарију светлост. Друге научне групе врше мерења галаксија како би направиле процене свемира.

CC0 / пиксабеј / Најновије истраживање процењује старост свемира мерећи најстарију светлост
Колико је стар универзум: Најстарије снимљено светло даје одговор - Sputnik Србија
Најновије истраживање процењује старост свемира мерећи најстарију светлост

Нова АЦТ процена старости свемира одговара оној која је дата стандардним моделом свемира и мерењима исте светлости које је направио Планков сателит. То додаје нови заокрет у расправи у астрофизичкој заједници која је у току, каже Симон Аиола, први аутор једног од нових радова о налазима објављеним на arXiv.org.

„Сада смо дошли до одговора у којем се Планк и АЦТ слажу“, каже Ајола, истраживач из Центра за рачунарску астрофизику Института Флетајрон у Њујорку. "То говори о чињеници да су ова тешка мерења поуздана."

Истраживачи 2019. дошли до другачијих података

Године 2019. истраживачки тим за мерење кретања галаксија израчунао је да је свемир стотинама милиона година млађи него што је тим Планка предвидио. То одступање указало је да ће можда бити потребан нови модел за универзум и изазвао је забринутост да би један од мерења могао бити нетачан.

Старост универзума такође открива колико се свемир убрзано шири, што показује број познатији као Хаблеова константа. АЦТ мерења показују да је Хаблеова константа од 67,6 километара у секунди по мегапарсеку. То значи да се објект 1 мегапарсека (око 3,26 милиона светлосних година) од Земље удаљава од нас брзином од 67,6 километара у секунди због ширења свемира. Овај резултат се готово у потпуности подудара са претходном проценом од 67,4 километра у секунди по мегапарсеку од стране Планковог сателитског тима, али је спорији од 74 километра у секунди по мегапарсеку у односу на закључке из мерења галаксија.

Док АЦТ наставља са посматрањем, астрономи ће имати још јаснију слику ЦМБ-а и тачнију представу о томе када је настао космос. АЦТ тим ће такође прегледати та опажања због знакова физике који не одговарају стандардном космолошком моделу. Таква страна физика могла би разрешити несклад између предвиђања старости и брзине ширења свемира која произлазе из мерења ЦМБ-а и кретања галаксија.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала