Путин у Савету безбедности Русије о сукобу Јерменије и Азербејџана

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин позабавио се сукобом Јерменије и Азербејџана, а о ситуацији на граници те две земље разговарао је са сталним члановима Савета безбедности Русије.

Према речима портпарола руског председника Дмитрија Пескова, Москва је изузетно забринута због ескалације која је и даље актуелна, а током разговора је наглашено да је крајње неопходно да стране обезбеде примирје, као и да је Русија спремна да иступи као посредник.

Оружани сукоби на јерменско-азербејџанској граници започели су 12. јула.

Бројне земље и међународне организације показале су забринутост због сукоба Азербејџана и Јерменије и позвале стране на дијалог. С тим у вези, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је раније Баку и Јереван на моментални прекид ватре и да покажу суздржаност имајући у виду преузете обавезе.

Историја сукоба између Азербејџана и Јерменије сеже у далеку 1988. годину, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавио о изласку из Азербејџанске ССР. У септембру 1991. године у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала