Живели у илузији: Милови сад шокирани јер Албанци не славе празник Црне Горе

CC0 / Pixabay / Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Владајућа Демократска партија социјалиста оштро се обрушила на градоначелника општине Тузи Ника Ђељошаја поводом његовог става према Дану државности Црне Горе, иако је његова Албанска алтернатива коалициони партнер власти. Очигледно је да је власт у Подгорици била у илузији кад је у питању албанска интерпретација историје.

Изјава једног од политичких лидера Албанаца у Црној Гори и градоначелника Тузи Ника Ђељошаја, који је своје сународнике позвао да не славе Дан државности Црне Горе 13. јул, јер „Албанци не треба да славе Берлински конгрес“ – изазвала је до сада најоштрију реакцију власти у Подгорици када је у питању албански фактор.

Шта је ДПС поручила лидеру Албанаца у Црној Гори

ДПС је поручила Ђељошају да је његов позив Албанцима да не славе 13. јул „најблаже речено малоуман чин“, уз додатак у ком су неки чак препознали и елементе пријетње према албанском народу:

„Ни ви, ни вама слични, не можете таквим понашањем наудити држави Црној Гори. Можете себи. Нажалост, и народу ком припадате. Да све буде како не треба, Вашу објаву поздрављају и ваши најближи сарадници, Линдон Ђељај, високи функционер Албанске алтернативе и државни секретар у Министарству јавне управе, Мараш Дукај политички директор Албанске алтернативе и генерални директор у Министарству просвјете, Иван Иванај потпредсједник општине (Тузи) и уједно високи функционер Демократског савеза Албанаца и др“, одбрусили су из ДПС-а.

Са друге стране, дио јавности констатује да Ђељошај није урадио ништа неочекивано, већ да је његова политика као и обично усмјерена на очување интереса албанског народа у Црној Гори и региону. Такође, предвиђања су да званична Подгорица не може ићи у даље заоштравање, јер јој од албанског фактора директно зависи и власт на државном нивоу.

© AP Photo / RISTO BOZOVICДПС је поручила градоначелнику општине Тузи да је његов позив Албанцима да не славе 13. јул „најблаже речено малоуман чин“
Живели у илузији: Милови сад шокирани јер Албанци не славе празник Црне Горе - Sputnik Србија
ДПС је поручила градоначелнику општине Тузи да је његов позив Албанцима да не славе 13. јул „најблаже речено малоуман чин“

ДПС живи у илузијама, Албанци немају разлога да славе

Аналитичар и публициста Војин Грубач сматра да се ипак мора признати да је политички и етнички сукоб на релацији: ДПС против прeдсједника општине Тузи, Ника Ђељошаја, и неколико албанских функционера у Црној Гори - „знаковит“.

На страну чак и Берлински конгрес, којег је Ђељошај споменуо као разлог што Тузи неће славити 13. јул, Грубач сматра да се овог пута ради о јасном индикатору да су се – „шеф режима у Црној Гори Мило Ђукановић и његова партија потпуно изгубили у својим идеолошким предубјеђењима“.

„Ђукановићеви текстописци саопштења као да не знају да је дио Црне Горе 1941. године припао марионетској великој Албанији, као и да је око 30.000 Албанаца и Бошњака учествовало у гушењу православног Тринаестојулског устанка скупа са 100.000 италијанских војника који су те албанске и Муслиманске милиције мобилисали“, подсјећа Грубач за Спутњик.

„Ђукановић у својим илузијама не види да Бошњаци и Албанци у Црној Гори немају разлога да славе Тринаестојулски устанак али ни Берлински конгрес, гдје је дио албанских етничких простора припао Црној Гори по правилу сабље побједника али и, рецимо, Никшић припао Црној Гори послије четири вијека ропства под Отоманима, све са одласком неколико хиљада муслиманских становника заувијек из њега“, додаје наш саговорник.

© AP Photo / Risto BozovicГрубач сматра да се овог пута ради о јасном индикатору да су се – „шеф режима у Црној Гори Мило Ђукановић и његова партија потпуно изгубили у својим идеолошким предубјеђењима“.
Живели у илузији: Милови сад шокирани јер Албанци не славе празник Црне Горе - Sputnik Србија
Грубач сматра да се овог пута ради о јасном индикатору да су се – „шеф режима у Црној Гори Мило Ђукановић и његова партија потпуно изгубили у својим идеолошким предубјеђењима“.

Грубач констатује да се ДПС окомио на Ђељошаја, иако је, са друге стране, било више него видљиво да Дан државности Црне Горе нису прослављали градови који су 1941. били у саставу велике Албаније.

Док су у Подгорици, Никшићу, Цетињу, Котору, Будви, на Дан државности Црне Горе организоване, како каже Грубач, аутомобилске манифестације махача заставама, тако нешто није виђено у Тузима, Рожајама, Плаву, Гусињу, Петњици и Улцињу, варошима које су од 1941. до 1945. биле у саставу велике Албаније.

„Власт у Црној Гори очигледно живи у паралелним свјетовима и илузијама, одушевљена фалсификатима историје, па никако не разумије да је реални живот далеко од њених политичких пројекција“,  децидан је Грубач.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала