Курц назвао јужне суседе државама са уништеним системом

© AP Photo / Michael GruberСебастијан Курц
Себастијан Курц - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријски канцелар Себастијан Курц, поводом расправе на Самиту ЕУ о фонду за обнову, назвао је јужне суседе "државама којима су системи уништени".

Аустрија се противи да новац, који је ЕУ узела као кредит, без икаквих условљавања да земљама које су најпогођеније кризом изазваном вирусом корона.

"Ако тај новац не буде био искоришћен за инвестицију у будућност, ако не буде био повезан са потребним реформама у државама које имају разорене системе, или имају велике проблеме, онда ће све то нестати", упозорио је канцелар на конференцији за новинаре.

У дневнику аустријског јавног сервиса ОРФ он је бранио своју изјаву и казао да је познато да су бројне земље много задужене.

"У земљама као што је Италија постоје јасни дефицити и због тога су потребне одлучне реформе, јер у супротном ће нестати новац", објаснио је Курц.

Поновио је да постоје проблематични системи и да су поједини системи потпуно уништени, као што је конкурентност.

У Бриселу се тренутно преговара о успостављању фонда за обнову од 750 милијарди евра, које би ЕУ обезбедила кроз заједничко задуживање, али и о вишегодишњем финансијском оквиру од више од 1.000 милијарди евра, пренео је Танјуг.

Аустрија се, са још неколико земаља, противи заједничком задуживању без условљавања средстава за помоћ, а и противи се повећању уплата у буџет ЕУ, што је предвиђено након изласка Велике Британије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала