Римски споменик непроцењиве вредности пронађен код Винче, за 24 сата украден

© Фото : Народни музејУкрадени римски споменик
Украдени римски споменик - Sputnik Србија
Пратите нас
Римски споменик непроценљиве вредности, стар 19 векова, тек што је пронађен код Винче, украден је за нешто више од 24 сата, сазнаје Блиц. Лопове није омела ни тежина споменика од скоро пола тоне.

Овакви епиграфски споменици (камени споменик са уклесаним текстом на латинском језику) изузетно су ретки у свету и они не иду на званичне аукције већ се продају испод руке. Отуда се не зна прецизна цифра, али се процењује да је изузетно висока – и по неколико стотина хиљада евра. Пронађени па украдени споменик на територији Србије, према првим проценама, јединствен је у свету због свега што на себи има: од сачуваних стопала до латинског натписа у 15 редова. Отуда његова, условно речено, материјална вредност превазилази све досадашње цифре.

© Фото : Народни музејСпоменик откривен на депонији у Винчи
Римски споменик непроцењиве вредности пронађен код Винче, за 24 сата украден - Sputnik Србија
Споменик откривен на депонији у Винчи

На основу натписа на споменику, на латинском, стручњак Народног музеја установио је да је споменик припадао човеку високог витешког сталежа. Током војничке службе руководио је различитим војним одредима и службовао у три легије. Учествовао је у рату са Дачанима и Парћанима и током своје службе више пута био одликован за војничке врлине.

Посебна вредност овог споменика за Србију и Београд јесте у чињеници да је пронађен на оригиналном месту – некадашњег античког Сингидунума. Отуда је изузетан историјски и културолошки документ трајања Београда. Податак о војевању и присуству високог римског званичника, а који је исписан на њему, сведочи о Београду као важном војничком центру.

Како Блиц сазнаје, овај изузетан и јединствен споменик пронађен је прошлог петка приликом земљаних радова на депонији Винча. Иако је обавештена управа депоније и са надлежнима договорено да се споменик заштити како би већ у понедељак ујутру могао да буде безбедно транспортован у Народни музеј у Београд, споменик је нестао између суботе у 17 часова и недеље у осам часова. Народни музеј обавестио је полицију о крађи.

Стручњаци Народног музеја истичу да, иако је споменик у циљу заштите и даљих научних истраживања требало да буде пренет у музеј у Београду, отуђењем овога споменика нису оштећене само установе заштите већ и сви грађани Републике Србије.

Споменик је добро и власништво Републике Србијена, помињу у Народном музеју.

Највећи број античких споменика су у музеје доспели као случајни налази, захваљујући људима који су их проналазили. Тако је било некада, а последњих деценија такви налази из Србије најчешће илегалним каналима одлазе у иностране колекције и музеје. Практично, црно тржиште и шверц крчме национално благо Србије.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала