Смрт руске царске породице: Објављени нови детаљи мистерије старе један век

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаОбележавање 300. годишњице династије Романов
Обележавање 300. годишњице династије Романов - Sputnik Србија
Пратите нас
Десетине експертиза, експеримената, молекуларних истраживања, проучавања докумената и поређење чињеница - Истражни комитет Русије наставља истрагу о погибији царске породице Романових. На годишњицу њихове смрти објављене су нове информације. Поред тога, у Јекатеринбургу је одржана литија у част последњег руског цара.

Око смрти последњег руског цара још увек има доста непознаница. Како би разрешили све недоумице, Истражни комитет је 2015. године покренуо истрагу. Обављено је 40-ак експертиза, укључујући 3Д моделовање и обављен је низ експеримената.

Шта је показала истрага?

  • Како је саопштила чланица истражног тима Марина Молонцова, експертизе су показале да остаци тела који су пронађени 2007. године код Јекатеринбурга припадају деци Николаја Другог – принцу Алексеју и великој кнегињи Марији.
  • Истраживачи су извели низ експеримената којима су негирали закључке истраживача о месту где је била стрељана царска породица. У специјалној просторији, чије се размере поклапају са подрумом Ипатијевске куће, реконструисани су догађаји од пре 102. године – стрељање Романових. Како су утврдили истраживачи, у малој просторији није могло да стане 11 убијених лица и оних који су ух стрељали.
  • Истраживачи су негирали и информације да су тела убијених чланова царске породице уништена сумпорном киселином и ватром. 
  • Истрага наставља да прикупља материјале и врши експертизе. Молодцова је саопштила да ће за установљавање личности Николаја Другог бити направљен 3Д-модел капе која је била на њему у тренутку када је био рањен у Јапану. Модел и лобања ће се упоредити како би се убедили да остаци који су раније пронађени припадају руском императору.
  • До данас, према речима Молодцове, истражни комитет је дошао до закључка да посмртни остаци који су пронађени код Јекатеринбурга 1979. године припадају Николају Другом, члановима његове породице и њиховом окружењу. Она је навела да се због мале количине костију може претпоставити да се недалеко од места, где су 2007. године откривени остаци, можда, налази још један или неколико гробова.

Николај Други је заједно са члановима своје породице стрељан у Јекатеринбургу 17. јула 1918. године. Молодцова је саопштила да сада покушавају открити ко је учествовао у стрељању породице, као и да покушавају расветлити детаље везане за догађај од те ноћи. Истражни комитет је саопштио да ће тек након добијања свих закључака експерата о завршетку свих истражних радњи бити изнета процесна одлука и дата правна оцена догађаја.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала