Специјална операција руске војске на Криму: Главни град полуострва добио воду

© Sputnik / Руслан Кривобок / Уђи у базу фотографијаСпецијална инжењеријска јединица која се бави изградњом цевовода у акцији
Специјална инжењеријска јединица која се бави изградњом цевовода у акцији - Sputnik Србија
Пратите нас
Неколико стотина руских војника обавило је на Криму хитан и изузетно важан посао – за неколико дана изградили су цевовод захваљујући коме је решен проблем водоснабдевања у Симферопољу.

Руско полуострво Крим одувек је имало проблема са свежом водом. Када је Украјина поставила брану и тако блокирала Северни кримски канал који је обезбеђивао 85 одсто потреба за водом на Криму, ситуација је постала још гора.

Сада је проблем бар донекле решен, бар када је реч о Симферопољу. Руска војска је поставила системе мобилних водоводних цеви. Једна од њих, дугачка скоро 60 километара, снабдеваће Симферопољ водом из Тајганског језера у Белогорском региону Крима.

Специјална јединица инжењеријског батаљона

Крим се заиста суочава са проблемима недостатка свеже воде, посебно у сушним летима након зима са мало снега. 

Због тога су се локалне власти обратиле за помоћи Министарству одбране Русије.

У борбу против суше укључен је посебан батаљон задужен за изградњу цевовода Јужног војног округа и стручњаци инжењеријских служби Западног војног округа. У операцији је учествовало више од 300 војника и 100 јединица различите технике.

Јалта - Sputnik Србија
Украјинска политичарка: Украјина заувек изгубила Крим, а и Донбас

„Јединице Јужног и Западног војног округа смонтирале су више од 50 километара цевовода у једну линију која повезује Тајганско и Симферопољско језеро, док укупна дужина водоводних цеви износи више од 60 километара“, наводи се у саопштењу прес-службе Министарства одбране.

За то је била задужена специјална инжењеријска јединица која се бави изградњом цевовода, која није толико популарна, али је веома тражена. Броји око 3.000 војника.

„Инжењеријска јединица која се бави изградњом цевовода је веома вредна – они, као мрави, обављају свој неприметан, али посао од глобалног значаја. У Авганистану су поставили огроман број цеви, на хиљаде километара. Сада је на Криму било мало лакше поставити цевовод него у ратним условима, али с обзиром на брзину извршавања задатка, и то је подвиг“, каже ратни ветеран, пуковник Генадиј Шорохов.

Подвиг током опсаде Лењинграда

Када је реч о подвизима ове јединице, важно је споменути и њихову активност током блокаде Лењинграда у Другом светском рату. Испоставило се да је у априлу 1942. године донета одлука да се по дну језера Ладога постави цевовод како би се успоставило непрекидно снабдевање града, фронта и флоте са горивом. За пола месеца постављен је цевовод дужине 29 километара, од чега је већина била под водом на дубини од око 12 метара. И то је био „Пут живота“ за опкољени Лењинград.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала