Љубав ће променити свет: Шта су руски великаши били спремни да ураде за своју вољену? /фото/

© Фото : Public domain / Édouard DubufeМатилда-Летиција Бонапарта
Матилда-Летиција Бонапарта - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шта су руски племићи били спремни да ураде за своју вољену - много тога. Представљамо вам 5 најинтереснија примера праве љубави у 19 веку.

Шереметјев и Жемчугова

Пребогати гроф Шереметјев се заљубио у глумицу која није била слободна. Ове односе је окружење осуђивало, зато је Шереметјев урадио све да повиси статус Прасковије у друштву.

Гроф је прво дао слободу Жемчуговој (она је припадала његовим кметовима). Успео је да добије документ по којем је она постала пољска племкиња. Прасковија је постала Параскева Коваљевска. На крају је син Дмитрије, кога му је она родила, постао дворјанин.

То је била права љубав. када је Прасковија умрла, фроф је дуго патио. Посветио се добротворном делатношћу: подизао је болнице и помагао сиротињу.

Григориј Потемкин и Софија Потоцка

Кнез се до ушију заљубио. Потоцка је имала неколико имања на Криму, дворац код Симфиропоља и кућу у Петрограду.

Међутим, то Потемкина није посебно импресионирало. Он сам је био један од најбогатијих људи Руске империје, дугогодишњи љубимац саме Катарине Велике.

Интересантно јe да је Потоцка била удата. Кнез је њеном мужу дао генералски чин, подигао му друштвени статус до грофовске титуле и доделио му висока примања.

Демидов и Матилда Бонапарта

Демидов није био представник племства. Међутим, до сусрета са Матилдом он није ни марио за тутуле. Анатолиј Демидов је био потомак две познате породице индустријалаца: Демидових и Строганових.

Међутим, овај трговац је имао ту несрећу да се заљуби у Матилду Бонапарту – рођаку Наполеона. Он је одмах имао два проблема: сам није имао племићку титулу, а друго, она је била сиромашна.

Демидов је успео да се избори са свим потешкоћама: купио је књажество Сан Донато – недалеко од Фиренце. То му је омогућило да уђе у ред племства. Питање сиромаштва невесте, Демидов је решио овако: купио је од Матилдиног оца накит у вредности од милион франака, док он није вредео ни 240.000 франака.

Сергеј и Матилда

Љубимица самог цара Николаја II, балерина Матилда Кшесинска, нашла је своју срећу у породици Романов, тј. у великом кнезу Сергеју Михајловичу.

Кшесинској је кнез Романов купио дворац поред Петербурга. И то не било какав, већ са аутономном струјом и фармом крава. 

Константин и Жанета

Царевић Константин Романов (син Николаја I) је морао да поднесе највећу жртву због љубави. Он је могао да постане цар, али је изабрао краткотрајну срећу са грофицом Гружинском (само 11 година су били у браку). Синод РПЦ је одобрио Константину да се разведе са првом супругом Аном Фјодоровном, која сама није имала ништа против развода.

© Фото : GFDL 1.2 / MathiasrexГрофица Жанета Гружинска
Љубав ће променити свет: Шта су руски великаши били спремни да ураде за своју вољену? /фото/ - Sputnik Србија
Грофица Жанета Гружинска

Ако се сетимо других историја, треба рећи да племићи нису жалили новац за своје драгане. Неки су чак радили и незаконите ствари ради њих: крали, учествовали у атентатима итд. Племићка љубав није увек била чиста и светла.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала