Упозорење натерало држављане Србије да остану у Аустрији

© AP Photo / Ronald ZakУклањање баријере у кафићу у Бечу
Уклањање баријере у кафићу у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Држављани Србије, који живе и раде у Аустрији, одлучили су да овог лета не долазе у Србију и остану у Аустрији, после упозорења аустријске администрације

Администрација је упозорила да би могли да се нађу у ситуацији да остану без посла, рекао је амбасадор Србије у Бечу Небојша Родић.

„За разлику од путовања, које је уследило иза 15. марта и када смо имали вероватно највећу репатријацију наших грађана у домовину, овај пут сами држављани Србије који живе и раде у Аустрији су, на основу упозорења које је аустријска администрација издала, где се указује да у случају да се при повратку констатује да су заражени ковидом 19 могу доћи у ситуацију да остану без посла, а истовремено би све здравствене услуге које би по том основу користили морали сами да плате“, објаснио је Родић за Танјуг.

То је, како је нагласио, озбиљно упозорење и оно делује на сваког озбиљног човека да се заустави и да у домовину не креће.

Званични Беч је цео Западни Балкан ставио на списак земаља за које важи највиши степен упозорења за путовање, на основу којег сви који су боравили у тим државама при повратку морају у двонедељни карантин или да прикажу негативан ПЦР тест.

Родић је указао да сви који имају регулисан боравак, уредна документа да раде у Аустрији, немају проблем да се врате у земљу, али ће имати проблем да докажу своје здравствено стање, то јест да нису носиоци ковид 19.

То ће, како каже, морати да учине коришћењем здравствених услуга институција у Аустрији, а то, подсећа, значи да ће морати да плате између 120 до 190 евра за ПЦР тест, који их, ако је негативан, ослобађа од самоизолације.

„Ако се догоди да су заражени, проблеми се мултипликују и могу бити озбиљни по њихово даље задржавање, а и егзистенцијални опстанак у Аустрији“, упозорио је он.

Упитан да ли грађани могу са негативним тестовима из Србије да се „ослободе“ карантина, Родић је казао да је недавно канцелар Себастијан Курц предочио, у дипломатском тону, да треба бити суздржан кад је реч о валидности тестова који се доносе са простора Западног Балкана.

Родић је указао да су аустријске власти веома педантно и предано радиле на утврђивању путева којима се ширила епидемија, те дошла до податка, на примеру жаришта у Горњој Аустрији, да су људи који су долазили са простора бивше Југославије ти који су допринели да се вирус поново активира.

Амбасадор је указао да и у Аустрији расте број новозаражених, и да је јуче, у односу на четвртак, скок био за 40 одсто.

Главна жаришта су, пренео је, Горња Аустрија, Беч и Доња Аустрија.

Навео је да министар здравља Рудолф Аншобер најављује могућност поновног увођења обавезе ношења маски.

„Овде се и дан данас носе маске у апотекама, болницама и јавном превозу, а вероватно ће се вратити обавеза ношења у свим продавницама, затвореним просторима где се људи окупљају. На улици, морам да кажем, видљивије је да су маске присутније у односу на период од пре 20-так дана“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала