Влада одбила жалбу Митрополије: Злочин према СПЦ и рушење конака је законито

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаРушење конака при манастиру Светог Василија Острошког Чудотворца на Бриској Гори код Улциња
Рушење конака при манастиру Светог Василија Острошког Чудотворца на Бриској Гори код Улциња - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство одрживог развоја и туризма одбило је жалбу Митрополије црногорско-приморске, која је тражила поништење решења урбанистичко-грађевинског инспектора, којим је Српској православној цркви забрањена изградња манастирског конака на Бриској гори код Улциња.

Урбанистичко-грађевински инспектор је донeо решење 4. јуна, којим је забранио градњу приземног објекта од око 150 квадрата, али је Митрополија наставила радове, да би извршна служба 10. јуна порушила започети манастирски конак, пишу Вијести.

Митрополија црногорско-приморска, како се наводи у документу, оспорила је решење инспектора тврдећи да је незаконито донето, јер не садржи тачан број катастарске парцеле, да је објекат и припремним радовима изграђен на подручју које није обухваћено детаљним урбанистичким планом, због чега се није могла прибавити документација за градњу, нити пријавити градња, јер се ради о сеоском подручју за које се не издају никакви урбанистичко-технички услови.

Министарство одрживог развоја и туризма, како је наглашено, разматрало је жалбу Митрополије црногорско-приморске, као и све списе предмета и одбило жалбу.

“Оцјењујући законитост оспореног рјешења, ово министарство је нашло да је потпуно утврђено чињенично стање, без повреде правила поступка, правилно примијењено материјално право. Урбанистичко-грађевинска инспекторка је у оквиру својих законских овлашћења изрекла МЦП одговорајућу мјеру инспекцијског надзора, због чега није било мјеста поништењу првостепеног рјешења“, наводи се у образложењу владиног ресора.

Започети конак порушен је рано ујутру 10. јуна.

„У Зогању код Улциња приступило се рушењу нелегално грађеног објекта пројектоване површине више стотина квадратних метара, који је нарушавао амбијенталну цјелину цркве Светог Василија Острошког и представљао еклатантну девастацију простора”, саопштено је тада из Министарства одрживог развоја и туризма.

Рушење конака осудио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је то назвао злочином против цркве.

„Свети Василије је већ 350 година био и остао живи свједок истине Божје и исцелитељ од лажи и обмане, од лажних знања и лажних учења. Нарочито је он то сада, у овом тренутку када власти ове државе руше манастир Светог Василија на Бриској гори код Улциња, који је недавно установљен, када Свети Василије гради људске душе и обнавља, свуда у свету, па и овде. И када призива на братску љубав и слогу све, без обзира да ли су они православни или неправославни – у том тренутку догађа се овај злочин садашње власти, злочин незапамћен”, рекао је Амфилохије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала