Завладао и вирус страха: Зашто грађани јуре код лекара и на најмањи симптом короне

© Sputnik / Маријана КолаковићРед за тестирање на вирус корона испред Института Торлак
Ред за тестирање на вирус корона испред Института Торлак - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бојим се да су грађани Србије у изузетно неповољној ситуацији, слуђени свим препорукама које добијају, и самим тим је нормална реакција да се на минималну појаву симптома вируса корона јављају лекару. Ако већ не знамо довољно о ковиду 19, заступник сам тога да је боље да се јаве у клинику и на најмањи симптом, па ће бар психолошки бити мирни.

Ово за Спутњик каже начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље у Београду, психијатар др Ивица Младеновић у вези са појавом да се велики број грађана последњих дана јавља лекарима и на најмањи симптом вируса ковид 19.

Према речима нашег саговорника, требало би имати у виду да је корона заиста реална непознаница, и све што је непознато са собом носи страх.

Одлазак код лекара на најмањи симптом короне

„Страх јесте одбрамбени механизам и он у ствари има за задатак да дигне ниво и функционалност система на једну разину која ће бити функционална, али страх може да буде и паралишући. Тако да бих кренуо од тога да корона јесте непознаница сама по себи, и ја се бојим да практично у целом свету постоји реакција коју не можемо свакако назвати паничном, али је реакција која није адекватна и која не даје наду народу да смо на правом путу“, сматра психијатар и наводи пример Светске здравствене организације која и сама доноси, па повлачи одређене смернице.

Базирајући се на ситуацију у Србији, Младеновић каже да је актуелно повећање броја новооболелих добро са становишта епидемиолошке науке, јер је то једини могући начин да се превазиђе нека инфекција, односно обољење. То је шведски модел који је претрпео бројне критике, додаје он.

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаСтрах као одбрамбени механизам има за задатак да дигне ниво и функционалност система на једну разину која ће бити функционална, али истовремено може да буде и паралишући
Завладао и вирус страха: Зашто грађани јуре код лекара и на најмањи симптом короне - Sputnik Србија
Страх као одбрамбени механизам има за задатак да дигне ниво и функционалност система на једну разину која ће бити функционална, али истовремено може да буде и паралишући

Саговорник Спутњика тврди да постоји нешто што је у људској суштини, односно природи, а то је да на све што је непознато делује са понашањем које је на један начин слично паници, а које је везано и за развој магијског мишљења, тако да постоје многе особе које користе такве ситуације да би давале неке савете који су далеко од стручних, а и од здраворазумских.

Лекар за психолошки мир

„Грађани се на минималну појаву симптома јављају у здравствене установе, које су, како чујемо у медијима, сада препуњене и праве тријажу, дају савете да ли је то нешто што треба даље пратити или третирати код куће. Тако да мислим да је прави начин да се јаве свом лекару. Било која друга сугестија и савет био би погрешан. Да ли треба и на најмањи симптом да се јаве то јесте дискутабилно, али сам заступник тога да је боље да иду код лекара јер ће бити бар психолошки бити мирни, што не значи да ће се стање средити“, сматра Младеновић.

Он своју тврдњу образлаже тиме да је у овој ситуацији немогуће да неко сам процени да ли има симптоме корона вируса или обичне прехладе. Такође сматра да ће већина људи, односно 80 до 90 посто инфекцију проћи асимптоматски. Од оних десет посто који имају симптоме, како каже, само десет или петнаест посто захтева одређени третман, а тај број представља три до пет посто укупно позитивно тестираних пацијената:

„Поставља се питање ко ће преузети одговорност да одреди ко су тих 3 до 5 посто, а свакако то не могу лаици. То је одговорност, односно задатак здравственог система“.

© Sputnik / Дејан СимићЗадатак да се одреди који случај захтева медицински третман је на здравственим установама
Завладао и вирус страха: Зашто грађани јуре код лекара и на најмањи симптом короне - Sputnik Србија
Задатак да се одреди који случај захтева медицински третман је на здравственим установама

Корона на пиједесталу који јој не припада

Психијатар наводи да је стање повећаног страха од вируса корона међу људима узрокован давањем значаја вирусу већег него што је потребно.

„Ја се бојим да смо ми прешли границу када је могуће конструктивније реаговати, јер ми смо сами дигли корону на један пиједестал који јој по мени не припада. И то са свим оним што је предузето у првих пар месеци, са мерама које су биле хиперрестриктивне, онда смо дошли у другу фазу када смо све то пустили што лично сматрам да је добро јер је то једини начин да се прошири инфекција, али се не слажем са естаблишментом односно људима који доносе одлуке, да је то продукт непослушности народа, већ чињенице да је једноставно дата дупла порука. Прва је била хиперрестриктивна, а друга хипертолерантна, и када имате такву ситуацију онда ће народ свакако одабрати ово друго“, каже Младеновић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала