Амерички разарач „Портер“ поново у Црном мору

CC BY 2.0 / Petty Officer 2nd Class Juan Sua / Авион П-8А "Посејдон" лети изнад америчког разарача "Портер"
Авион П-8А Посејдон лети изнад америчког разарача Портер - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички разарач „Портер“ враћа се у воде Црног мора како би учествовао у заједничким војним вежбама са Украјином „Морски поветарац 2020“, саопштила је прес-служба Шесте флоте америчке ратне морнарице.

„Ракетни разарач ‘УСС Портер’ класе ‘Арли Берк’ почео је прелазак у Црно море 19. јула 2020. године ради побољшања регионалне стабилности на мору учествовањем у 20. вежбама ‘Морски поветарац 2020’ које организују Сједињене Америчке Државе и Украјина“, наводи се у саопштењу.

​У саопштењу се наводи да је то пети амерички брод који је ушао у воде Црног мора од почетка 2020. године. Последњи бродови који су посетили Црно море били су амерички „Оук Хил“ и „УСС Портер“. Бродови су током боравка у Црном мору учествовали у вежбама сарадње са морнарицама Бугарске и Румуније, обалском стражом Грузије и ратном морнарицом Турске.

​„Повратак ‘Портера’ у Црно море потврђује посвећеност Шесте флоте САД и америчке морнарице нашим савезницима и партнерима у НАТО-у... Наше учешће у мултинационалним вежбама као што је ‘Морски поветарац’ представља реалан приказ одлучности САД да обезбеди колективну одбрану Европе“, истиче се у саопштењу вицеадмирала Џина Блека, команданта америчке Шесте флоте.

Планирано је да на вежбама „Морски поветарац 2020“ учествује 2.000 припадника војски девет земаља, 27 бродова и 19 авиона. Међу земљама које ће учествовати у вежбама су Бугарска, Француска, Грузија, Норвешка, Румунија, Шпанија, Турска, Украјина и Сједињене Америчке Државе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала