Ангела Меркел није оптимиста: Постоји могућност да се не договоримо

© AP Photo / Francisco SecoНемачка канцеларка Ангела Меркел на самиту ЕУ у Бриселу
Немачка канцеларка Ангела Меркел на самиту ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да постоји могућност да лидери Европске уније не постигну договор о подстицајном буџету за европске економије опустошене због последице вируса корона.
„Има пуно добре воље, али и много ставова. Уложићу све напоре, али постоји могућност да не буде постигнут резултат“, рекла је Меркелова.

Иначе, лидери ЕУ 27 ни након другог дана маратонских преговора у Бриселу нису успели да постигну договор око пакета за опоравак Уније од последица кризе услед пандемије тако да ће самит у Бриселу бити настављен у подне.

Трећег дана ЕУ лидери ће поново бити на окупу, када се очекује нови компромисни предлог председника Европског савета Шарла Мишела, пренео је Танјуг.

На почетку другог дана самита лидере је већ сачекао нови предлог председника Мишела који је понудио компромис „штедљивим земљама“ на првом месту, а који предвиђа смањење грантова за опоравак са 500 милијарди на 450 милијарди евра.

Самит шефова влада ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Сви против свих: Договор савезника или сукоб непријатеља у Бриселу

Педесет милијарди евра првобитно предвиђених за бесповратну помоћ земљама чланицама Мишел је пренео у део намењен позајмицама који би сада уместо почетних 250 милијарди евра требало да буду 300 милијарди евра.

Укупан фонд за опоравак, који укључује и грантове и позајмице, није се мењао са првобитно предложених 750 милијарди евра.

Није се мењала ни укупна сума предвиђена за седмогодишњи заједнички буџет ЕУ од 1.074 милијарде евра.

Током 12 сати разговора у суботу ЕУ лидери су одржали заједничке, пленарне разговоре, али је највећи део дана проведен у билатералним форматима у којим су се ЕУ лидери састајали међусобно или са председником Европског савета.

Неусаглашеност око укупне суме пакета

Основне теме које су и даље остале неусаглашене су управљање фондом за опоравак, услови за поделу грантова из фонда за опоравак, као и укупна сума „пакета за опоравак“ ЕУ који подразумева вишегодишњи буџет и фонд за опоравак.

Представник групе „штедљивих земља“ које се залажу за мању помоћ и стриктније услове за позајмице, канцелар Аустрије Себастијан Курц, у кратком обраћању током другог дана самита оценио је да је да се „ствари крећу у добром правцу“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала