Донета нова одлука: Доступнији резултати тестирања

© Sputnik / Радоје ПантовићТестирање на вирус корона
Тестирање на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић саопштио је да је Кризни штаб у разговору с Владом Србије донео одлуку да се отвори апликација преко које ће сви тестирани грађани моћи да виде резултате тестирања на вирус корона.

„Сви грађани који су се тестирали моћи да се улогују и преко апликације директно добију резултат“, рекао је Гојковић.

Гојковић је на конференцији за новинаре рекао да ће се на тај начин убрзати добијање резултата тестова.

Истакао је да су Влада Србије и Канцеларија за ИТ израдили апликацију путем које ће тестирани брже добити одговор да ли је њихов налаз позитиван или негативан

Клинички центар Србије у Београду - Sputnik Србија
Преминуло 11 пацијената, заражено још 396 особа /видео/

На питање новинара зашто су поједини грађани на резултате тестова који су рађени 6, 7. и 8. јула чекали и до десет дана, Гојковић је објаснио да је због превеликог броја тестираних у једном тренутку дошло до застоја у систему.

“Ми смо више пута рекли зашто је било застоја у раду појединих лабораторија, а то је због великог броја тестираних пацијената који је у једном тренутку загушио систем. Мислим да смо са данашњим даном успели да надокнадимо све оне тестове који раније нису били обрађени и да ћемо од сада тестове обрађивати у најкраћем року, односно, од 24 до 48 сати”, рекао је Гојковић.

Говорећи о могућности да се у приватним клиникама ради пи-си-ар тестирање, Гојковић је истакао да постоје критеријуми, које лабораторије морају да испуне јер је материјал изузетно инфективан.

„Ради се на томе, то не могу да раде обичне лабораторије које имају поједине приватне здравствене установе. Постоје одређени правилници“, поручио је Гојковић.

Он очекује да ће један део приватних лабораторија имати капацитет да испуне услове за тестирање на вирус корона и да ће моћи да буду укључене у систем.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала