Научници открили: Вирус корона има шест основних облика

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаЛаборант у Центру за хигијену и епидемиологију у Санкт Петербургу тестира узорке на вирус корона
Лаборант у Центру за хигијену и епидемиологију у Санкт Петербургу тестира узорке на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су издвојили шест основних форми оболевања изазваних вирусом корона, објавио је Скај њуз позивајући се на истраживање лондонског Краљевског колеџа.

Експерти су анализирали податке о симптомима код 1.600 пацијената у САД и Великој Британији. Према показатељима развоја болести направљено је шест група.

Прва три облика научници су окарактерисали као условно лаке, јер је само за 1,5 до 4,4 одсто пацијената била потребна помоћ респиратора.

Симптоми у прве две групе, где постоји сличност са грипом, су главобоља, кашаљ, бол у грлу и могућ је губитак чула мириса.

Код првог облика болести пацијент може да осећа и бол у мишићима и бол у грудима, а код другог се код пацијента појављује повишена температура, промуклост и губитак апетита.

Код трећег облика, где постоји сличност са стомачним вирусом, симптоми су губитак апетита и дијареја.

Преостала три облика научници су класификовали као теже облике.

Пацијенти четврте групе жале се на изнемоглост, умор, повишену температуру, главобљу и бол у грудима, губитак чула мириса, кашаљ и промуклост.

Уз ове симптоме у петој групи пацијенте мучи и губитак апетита, бол у грлу, у мишићима, конфузија.

Најтежи је шести облик, обухвата велики број симптома, укључујући главобољу, губитак чула мириса и апетита, кашаљ, повишену температуру, промуклост, бол у грлу и мишићима, умор, конфузију, тешко дисање, дијареју и бол у стомаку.

Научници су констатовали да је већини пацијената са најтежим обликом вируса корона потребна хоспитализација, док код пацијената прве групе тај проценат износи 16 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала