Није била тробојка: Како је изгледала најстарија српска застава коју су користили Немањићи

© Фото : Јавно власништвоКраљ Стефан Владислав Немањић
Краљ Стефан Владислав Немањић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српска тробојка неодвојиви је део идентитета нашег народа и уз, мале промене, постоји већ вековима. Међутим, мали број људи зна да прва застава за коју сигурно знамо да су је користили наши владари уопште није имала три боје.

За династију Немањић везују се почеци стварања српске државе у многим сферама. Зато и не чуди да је и најстарији забележени помен заставе Србије у вези са овом средњовековном породицом.

Наиме, син краља Владислава, жупан Деса, 1281. године послао је делегате из Котора у Дубровник да врате ствари из очеве благајне која се тамо налазила, а у списак је укључена, између осталих ствари, и „застава црвене и плаве боје“ („vexillum unum de zendato rubeo et blavo“ – „застава од платна црвеног и плавог“). Зендато је ченда, врста лаганог, свиленкастог платна.

CC BY-SA 3.0 / Nikola Smolenski / Могући изглед најстарије српске заставе - застава Србије Стефана Владислава (XIII век)
Није била тробојка: Како је изгледала најстарија српска застава коју су користили Немањићи - Sputnik Србија
Могући изглед најстарије српске заставе - застава Србије Стефана Владислава (XIII век)

Пошто је краљ Владислав владао од 1233. до 1243. а умро после 1264. може се закључити да је застава овог изгледа старија од овог описа.

Данас је непознато како су ове боје биле распоређене. Застава која се виђа у обележавању средњовековних догађаја у Србији је хоризонтална двобојка. Најстарији познати цртеж неке заставе Србије је на мапи из 1339. године коју је направио Анђелино Дулцерт. Застава је представљала царство цара Душана и била црвени двоглави орао на жутом, преноси портал „Историјски забавник“.

© Фото : Јавно власништвоЗастава српског царства 1339. године
Није била тробојка: Како је изгледала најстарија српска застава коју су користили Немањићи - Sputnik Србија
Застава српског царства 1339. године

Тек је Сретењски устав из 1835. описао српску заставу као тробојку и то у редоследу боја – отворено црвена, бела и челикасто-угасита. Српска тробојка неодвојиви је део идентитета нашег народа и уз, мале промене, постоји већ вековима. Међутим, мали број људи зна да прва застава за коју сигурно знамо да су је користили наши владари уопште није имала три боје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала