Одговор власти на поплаве: Кинези дигли брану у ваздух

© AP Photo / Zheng JiayuБрана на реци Чухе
Брана на реци Чухе - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти у централној Кини срушиле су рано јутрос брану на реци Чухе у провинцији Анхуи после чега се очекује пад водостаја за више од 70 центиметара.

Како је јавила кинеска државна телевизија ЦЦТВ, брана је срушена експлозивом како би се ослободила огромна количина воде из ње због великих поплава широм земље које су однеле многе животе.

Водостај многих река, укључујући снажан Јангце, ове године је неуобичајено висок због великих киша, преноси Б 92.

Рушење брана и насипа због испуштања воде био је екстремни одговор који су Кинези примењивали 1998. године за време највећих поплава у којима је страдало више од 2.000 људи и уништено готово три милиона домова.

Сезонске поплаве годишње погоде велике делове Кине, посебно њене централне и јужне регионе, али овог лета биле посебно озбиљне. Више од 150 људи је погинуло или се воде као нестали у поплавама и клизиштима које су изазвале бујице кише.

Око 1,8 милиона људи је евакуисано, а директни губици који су приписани поплавама процењују се на више од 49 милијарди јуана (седам милијарди долара), према подацима Министарства за ванредне ситуације.

Велики градови су до сада поштеђени, али забринутост је порасла због Вухана и других метропола низводно где живе десетине милиона људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала