Помпеова претња празном пушком-гасоводи ће бити завршени

© AFP 2023 / Tobias SCHWARZ Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник САД Доналд Трамп на отварању самита Г20 у Хамбургу
Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник САД Доналд Трамп на отварању самита Г20 у Хамбургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка Европи прети из празне пушке. Њене приче о санкцијама због градње гасовода „Северног тока 2“ и „Турског тока“ апсолутно више немају никакав значај, каже за Спутњик стручњак за гас Војислав Вулетић, који је уверен да ће на време бити завршена оба гасовода, а да је већ у пројекту и „Северни ток 3“.

То што су САД до сада својом назови енергетском политиком, а у ствари геостратешком, успевале да стопирају изградњу гасовода и доток руског гаса на европско тржиште је завршена прича, сматра председник Скупштине Удружења за гас Србије.

Стејт департмент je ових дана запретио да би „Северни ток 2“ и „Турски ток“ могли да се нађу на удару америчких санкција.

Хоће ли и ова акција САД проћи као и она с краја прошле године, када је санкцијама запрећено компанијама које учествују у реализацији „Северног тока 2“? Иако је након тога швајцарска компанија „Олсиз“ саопштила да обуставља поставку цеви за гасовод, пројекат није доведен у питање. Тај посао ће наставити руски брод „Фортуна“, који је већ упловио у територијалне воде Данске, за шта је добио дозволу те земље.

© Sputnik / Виталиј ПодвицкиРеакција Берлина и Беча су јасно ставиле до знања да је америчка најава санкција за Северни ток 2 и Турски ток претња празном пушком.
Помпеова претња празном пушком-гасоводи ће бити завршени  - Sputnik Србија
Реакција Берлина и Беча су јасно ставиле до знања да је америчка најава санкција за Северни ток 2 и Турски ток претња празном пушком.

Америчко прошло — претња празном пушком

На најновије претње америчког државног секретара Мајка Помпеа одмах су реаговали Берлин и Беч. Немачки министар спољних послова Хајко Мас је подвукао да Европа има право на сопствену енергетску политику, а аустријско Министарство иностраних послова саопштило је да „Аустрија категорички одбацује америчке планове о увођењу екстериторијалних санкција „Северном току 2“. Да ли је то јасан знак да се Америка у овом случају више не пита међу савезницима у западној Европи?

„Може слободно да се каже да је америчко прошло. Американци више немају никакве могућности да некоме запрете. Видите у немачком парламенту какве изјаве даје њихов министар спољних послова. Једноставно више неће да слушају Америку. Данска је дала сагласност да се део гасовода ’Северни ток 2‘ који пролази кроз њену територију гради. Према томе, Американци сада могу само да причају“, недвосмислен је Вулетић.

Он истиче да је пролонгирањем изградње „Северног тока 2“ и заустављањем „Јужног тока“ америчка геополитика до сада направила врло велику штету снабдевању Европе енергентима, која се у суштини сводила на то да Русија не прода нафту и гас и да не пуни свој буџет. Саговорник Спутњика, међутим, тврди да Американци више немају могућности да малтретирају Европу, а индиректно и Русију.

Може ли се Борисов опет предомислити 

Вулетић је уверен да ће после свега „Северни ток 2“, пројекат у коме учествују бројне европске компаније, чији је капацитет 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке, бити завршен до краја ове године.

© AP Photo / Lefteris PitarakisЗаустављањем Јужног тока на миг Америке Бугарска је пуно изгубилка, зато САД не могу да се надају да би нови притисак на Борисова када народ тражи његову смену могао да уроди заустављањем Турског тока.
Помпеова претња празном пушком-гасоводи ће бити завршени  - Sputnik Србија
Заустављањем Јужног тока на миг Америке Бугарска је пуно изгубилка, зато САД не могу да се надају да би нови притисак на Борисова када народ тражи његову смену могао да уроди заустављањем Турског тока.

На питање може ли када је „Турски ток“ у питању нешто да промени актуелна ситуација у Бугарској, где грађани протестују тражећи оставку премијера Бојка Борисова, за чијег је претходног мандата био заустављен „Јужни ток“, Вулетић не спори да је за пропаст тог пројекта апсолутно одговоран Борисов.

„На миг Американаца да би добио још један мандат, прихватио је да се такве ствари десе у Бугарској. Сада, када је народ схватио да је штета врло велика зато што се ’Јужни ток‘ није изградио, али и што изостанак транзита гаса преко Бугарске прави штету држави, Борисов више нема снагу да слуша Американце, него свој народ“, сматра Вулетић.

То што се поводом претњи које је изнео Помпео земље кроз које пролази „Турски“, односно „Балкански ток“ не оглашавају, а градња не стаје, он сматра добрим занком. У Бугарској се гради гасовод, Србија је свој део завршила, Мађарска је почела са градњом њиховог дела. Турски део ће се реализовати без икаквих проблема, тврди наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала