Порука мржње из Подгорице: Изједначити светосавље и — фашизам

© AFP 2023 / Андреј ИсаковићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Порука премијера Црне Горе Душка Марковића да се треба одредити на којим темељима Црна Гора жели да гради своју кућу: на антифашистичким или на светосавским — те да „једно са другим не иде никако“ — данима изазива шок и невјерицу у Црној Гори.

Социолог Илија Маловић сматра да „порука мржње“ коју је послао у јавност премијер Душко Марковић представља озбиљан индикатор да су границе слободе говора најшире постављене за „монтенегринске патриоте“, те да су њихови политички ставови толико концентровани опсесивним антагонизмом према Србима у Црној Гори да свако добронамјеран мора да осјети непријатност.

За Подгорицу не иду заједно светосавље и антифашизам

Иначе, овакве неопрезне квалификације, како примјећује Маловић, до прије само неколико мјесеци биле су резервисане само за фанатике у оквиру националистичких удружења блиских властима, као и за дворске историчаре склоне историјским трачарењима. Међутим, како додаје овај социолог, извјесно је да ћемо од сада сијање мржње слушати и са највиших државних функција.

Премијер Црне Горе Душко Марковић  - Sputnik Србија
Српски национални савет тражи извињење од премијера Црне Горе

Забрињавајућа је и прећутна коалиција између власти, грађанске опозиције и НВО сектора, који се ћутањем на овакве увреде придружују стварању ‘атмосфере презира’ према грађанима који не пристају на вулгарно прекрајање историје и наметање нове културе сјећања. Борци и боркиње за људска права се не узбуђују због говора мржње упереног против грађана који се изјашњавају као Срби. Олако се схватају пријетње, рачуна се да су сличне кампање мржње прошле неопажено од стране међународне заједнице и у другим земљама у региону. Као да се вјерује да су грађани српске националности навикли да буду вријеђани, и да неће покренути неку политичку акцију и да ће опет као свој приоритет поставити ‘очување грађанског мира’ науштрб својих политичких права“, каже Маловић за Спутњик.

Охрабрује се екстремизам

Наш саговорник нема дилему да премијер Марковић оваквим изјавама свјесно охрабрује екстремизам у јавном говору, отварајући простор за неко будуће институционално, али и неинституционално насиље.

„Стварају се друштвени услови у којима се једна етничка заједница дехуманизује, али се у исто вријеме и  регрутује организација насилника која је спремна да примијени конкретно насиље над дехуманизованим. Ово је посебно опасно пошто смо свједоци да се власт све више ослања на приватне гарде, специјализоване агенције за заштиту, навијачке и екстремистичке омладинске групе“, упозорава Маловић.

Такође, како истиче овај социолог, овом изјавом премијер Марковић је недвосмислено показао да не зна шта је то фашизам.

„Очигледно је да се није удубио у тему, да није консултовао најпознатије светске и домаће ауторе који су се бавили овом идеологијом, већ термин фашизам користи као ‘политичку батину’ против неистомишљеника“, закључује Маловић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала