Немачки високи званичници траже од Американаца да не повлаче војску

© Flickr / DoD/Tim ChaconАмеричка авио-база Рамштајн у Немачкој
Америчка авио-база Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијери четири немачке федералне државе – Баварске, Баден-Виртемберга, Хесена и Рајна Палатината у заједничком писму, упућеном тринаесторици америчких конгресмена, затражили су од њих да осујете планове америчког председника Доналда Трампа који намерава да повуче скоро 10.000 војника из Немачке, преноси „Зидојче цајтунг“.

 

Наводи се да су Маркус Зедер, Фолкер Буфје, Вифрида Кречман и Малу Драјер одлучили да се обрате америчким политичарима који обављају функције у комитетима за безбедносна питања или онима који су већ критиковали поменуту Трампову одлуку.

Према мишљењу челника немачких држава, њихово писмо би требало да учврсти ставове присталица потпуног очувања америчког контигента у Немачкој.

Лидери немачких региона истичу да америчке трупе у Немачкој служе њиховим стратешким интересима. Поред тога, премијери сматрају да дубока војна сарадња демонстрира способност НАТО-а за деловање, као и да на неки начин повезује не само државе, него и њихове становнике.

Раније је саопштено да је Немачка платила скоро милијарду евра за 10 година за размештање америчких војника. Наводи се да су расходи од 100 милиона евра годишње само део стварних расхода.

Раније је амерички председник Доналд Трамп обећао да ће смањити број војника у Немачкој са 34,5 на 25 хиљада, пошто је Берлин одложио исплату својих обавеза за НАТО. Пољска је изјавила да је спремна да финансира боравак америчких снага на својој територији и предложила САД да код њих распореде оклопну дивизију, преузевши за њу расходе у висини од 1,5-2 милијарде долара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала