Парадокс помаже у примени вештачке интелигенције за заштиту животне средине

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Недавно је усвојена Стратегија развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године. Општи циљ стратегије је употреба вештачке интелигенције у функцији економског раста, запошљавања и квалитетнијег живота.

Влада Србије је усвојила и Акциони план за развој вештачке интелигенције од 2020. до 2022. године. Оснивање Института за вештачку интелигенцију наредне године само је једна од мера предвиђених Акционим планом.

А Фонд за науку одобрио је почетком месеца финансирање пројеката вештачке интелигенције за 12 од 70 пријављених предлога пројеката у области вештачке интелигенције. Један од тих пројеката је пројекат АТЛАС, што је акроним од пуног назива Artificial Intelligence Theoretical Foundations for Advanced Spatio-Temporal Modelling of Data and Processes. Он обухвата како теоријска истраживања у овој динамичној дисциплини, тако и њену примену, пре свега у области заштите животне средине. Платформа на чијем ће развоју радити тимови Института за физику у Београду и Универзитета Сингидунум биће имплементирана на суперкомпјутеру „Парадокс“, инсталацији у Центру за изучавање комплексних система на Институту физику у Београду.

Према речима члана тима пројекта АТЛАС, др Андреје Стојића из Института за физику очекује се да пројекат „на своја плећа постави неба која ће науку изместити иза постојећих хоризоната“.

О томе шта то конкретно значи и где је Србија у области освајања и примене вештачке интелигенције у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић ће покушати да открије у разговору са руководиоцем пројекта, проф. др Ендре Папом, ректор Универзитета Сингидунум и др Андрејом Стојићем, вођом тим са Института за физику у Београду.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала