Победа мештана Старе планине – неће се градити мини-хидроелектране

CC BY-SA 3.0 / Википедија/Михаило Јовановић / Мини-хидроелектрана
Мини-хидроелектрана - Sputnik Србија
Пратите нас
На Старој планини у наредних 15 година сигурно се неће градити мини-хидроелектране. Ово је предвиђено нацртом новог просторног плана града Пирота, који ће ускоро бити усвојен. То је резултат грађанске иницијативе и упорних настојања стручњака еколога да докажу штетне утицаје мини-хидроелектрана на природу.

Протести, блокаде путева, сукоби са инвеститорима, обележили су трогодишњу борбу мештана старопланинских села и љубитеља природе против изградње мини-хидроелектрана. Један од резултата те борбе је и нови просторни план града Пирота у коме нема локација за изградњу мини-хидроелектрана на планинским рекама, пише РТС.

„Избачене су све мини-хидроелектране са подручја парка природе и туристичке регије Стара планина. Остале су као потенцијалне локације једино на реци Нишави низводно од петље Пирот запад са територије административног подручја града Пирота“, наводи Славиша Тошић, одговорни пројектант.

Александар Панић из покрета „Одбранимо реке Старе планине“ наводи да су градске власти дуго игнорисале проблем са мини-хидроелектранама.

„Задовољство постоји, али пут који који смо прешли да бисмо дошли до овога апсолутно не може да се подведе под било какво задовољство, јер је од старне градске власти овај проблем са мини-хидроелектранама дуго био игнорисан. Успели смо да некако те људе приволимо да почну да размишљају и да виде колика је штетност мини-хидроелектранау заштићеном подручју“, објашњава Панић.

У покрету „Одбранимо реке Старе планине“ кажу да ће после консултације са стручњацима, у законском року, поднети примедбе на нацрт просторног плана.

„Врло је важно да напоменемо да ћемо пратити изградњу било које хидроелектране и на реци Нишави с обзиром да постоји могућност могућност настанка велике еколошке штете“, наводи Драган Јонић из покрета „Одбранимо реке Старе планине“.

Велики је успех, сматрају љубитељи природе, што на територији града Пирота, упркос притисцима, и 58 расположивих локација, инвеститори нису успели да изграде ниједну мини- хидроелектрану.

У покрету „Одбранимо реке Старе планине“ кажу да се њихова борба за чисте реке, а против деривационих мини-хидроелектрана, наставља на територији целе Србије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала