Заказан расплет: Последњи сусрет власти Црне Горе и Митрополије СПЦ

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаПреговори Владе и Митрополије о спорном закону
Преговори Владе и Митрополије о спорном закону - Sputnik Србија
Пратите нас
Преговори Владе и Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве (СПЦ) на експертском нивоу о Закону о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница завршени су око 18.30 у Подгорици.

Преговори се настављају сутра (уторак) у 11 часова, а учесници данашњих преговора нису желели да дају изјаве, преносе Вијести.

Данашњи преговори су почели око 16 часова.

„Владин тим за преговоре о Закону спреман је на наставак разговора ради проналажења прихватљивог решења у односу на отворена питања“, поручила је Влада на Твитеру.

Митрополија црногорско-приморска МЦП и епархије Српске православне цркве (СПЦ) прихватиле су синоћ позив премијера Душка Марковића да наставе преговоре на експертском нивоу.

Марковић је јуче предложио да преговори буду настављени већ данас, што је МЦП прихватила.

Из МЦП су саопштили да је Црква била, јесте и остаје привржена дијалогу.

„Из тог разлога, прихватамо Ваш позив, иако стиже са не малим закашњењем, за довршетак започетог, па прекинутог дијалога, у нади да то не чините ради укључивања ове теме у Вашу предизборну кампању, на шта не можемо пристати, како због Цркве Божије, тако и због верног народа. Очекујемо да ће Влада у потпуности коначно испоштовати црквени и правни субјективитет МЦП и епархија СПЦ и прихватити наше предлоге о изменама и допунама поменутог Закона“, наводи се у јучерашњем саопштењу МЦП.

Епископски савет СПЦ је раније као крајњи рок за наставак преговора навео 12. јул.

„После тога времена, а у периоду предизборне кампање, немамо намеру да разговарамо о овој теми“, саопштили су прошлог месеца.

У међувремену је закон који је у Црној Гори изазвао оштре реакције МЦП и протесте хиљаде грађана, почео да се примењује тиме што је ступио на снагу Правилник о регистровању верских заједница.

Премијер је предлагао и мораторијум на спровођење прописа до одлуке Уставног суда, али су из МЦП то одбили неверујући у добре намере власти.

Преговори експертских тимова Владе и МЦП почели су 11. марта, а наставак је одложен због пандемије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала