Украјинцима се привиђа тајно оружје на „Турском току“

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаБродови Црноморске флоте на војним вежбама на Црном мору
Бродови Црноморске флоте на војним вежбама на Црном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија тајно развија системе за контролисање надводне и подводне ситуације, увођењем најновијих хидроакустичких система у дубине Црног мора, преноси украјински портал „Дифенс експрес“.
Портал се позива на истраживање у коме је учествовао и бивши командант Оружаних снага Украјине Сергеј Гајдук и наводи да „Русија припрема подводну платформу, која ће бити елеменат тоталне контроле ситуације у Црном мору“. Притом, специјална опрема ће бити размештена како под водом, тако и у свемиру.

Према тврдњама украјинских експерата, поједина опрема, предвиђена за праћење оружја потенцијалног противника, размешта се у објектима гасовода „Турски ток“, а могуће да ће бити распоређена и на објектима „Плавог тока“.

Аутори чланка наводе да је почетком 2019. године у северозападном делу Црног мора, 200 километара од обале, руска војска поставила пасивни хидроакустички систем МКГ-60М, који омогућава контролисање ситуације изнад и испод воде на удаљености од око 200 километара.

Према истраживању, „у региону се наставља распоређивање стационираних хидроакустичких система који ће вероватно бити интегрисани у руски Јединствени државни систем праћења подводне и надводне ситуације“.

Аутори чланка тврде да се тренутно завршава изградња инфраструктуре центра за управљање тим системом и да ће њиме бити наоружана Новоросијска база руске морнарице. Касније ће, наводно, један такав систем бити распоређен и на рту Сарич.

Украјински портал наводи да ће Русија распоредити електромагнетне станице „Анаконда СП“ на ртовима Тарканкут и Херсон, које ће детектовати непријатељске објекте на растојању до 30 километара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала