Вежбе „Морски поветарац - 2020“ почеле у Црном мору

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмеричко-украјинске војне вежбе "Морски поветарац 2019" на Црном мору
Америчко-украјинске војне вежбе Морски поветарац 2019 на Црном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународне вежбе „Морски поветарац - 2020“ почеле су на Црном мору, а биће одржане у новом формату због вируса корона, изјавио је командант украјинске ратне морнарице Алексеј Неижпапа. Русија сматра да те вежбе слабе регионалну безбедност.

„Данас на северозападном делу Црног мора почињу украјинско-америчке вежбе 'Морски поветарац - 2020'. Вежбе представљају главни међународни догађај за обуку морнаричких снага од 1997. године. У условима глобалне пандемије и у циљу очувања здравља учесника вежби, ове године ћемо одржати вежбе у новом формату – бесконтактно, уз максимално коришћење савремених иновативних технологија и обављање широког спектра задатака управо на мору, где тренутно настају актуелни изазови и претње систему међународне безбедности“, рекао је Неижпапа.

Према његовим речима, главни циљ вежби остаје непромењен, а то је „осигурање мира, стабилности и безбедности у Црноморском региону“.

Према подацима Министарства одбране Украјине, вежбе ће трајати недељу дана и у њима ће учествовати ракетни разарач типа „Арли Берк“ УСС Портер, патролни противбродски авион П-8 Посејдон америчке ратне морнарице, као и бродови сталне морнаричке групе НАТО, који су већ стигли у Црно море.

За време вежби на мору, бродови земаља-учесница изводиће заједничке тактичке маневре, обучаваће се у области комуникација, противминским акцијама и пребацивању терета у покрету. Поред тога, морнари ће изводити борбене вежбе артиљеријског пуцања на морске и ваздушне циљеве, као и вежбе преживљавања и спасавањапосаде брода који је доживео несрећу на мору.

У „Морском поветарцу - 2020“ укупно ће учествовати око две хиљаде војника из девет земаља, преко 20 бродова, као и авиони и хеликоптери. На вежбама ће, осим Украјине и САД, учествовати и војници Бугарске, Грузије, Норвешке, Француске, Румуније, Шпаније и Турске.

Русија: Вежбе у Црном мору слабе регионалну безбедност

Коментаришући почетак вежби и активност НАТО у Црном мору, заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко саопштио је да то не одговарај реалним потребама у циљу осигурања безбедности у Црноморском региону, као и да вежбе не јачају, већ напротив – слабе регионалну безбедност.

„Ово је једна од вежби у ланцу НАТО активности на источном крилу и још једна демонстрација чињенице да је НАТО тај који види претњу са истока. Све ове активности не одговарају стварним потребама у циљу осигурања безбедности, погоршавају регионалну безбедност и стварају нове линије раздвајања у Европи“, рекао је Грушко.

Он је такође подсетио на групу „Блексифор“, која је обједињавала војно-поморске потенцијале свих обалских држава.

Бродови Црноморске флоте Русије - Sputnik Србија
Црноморска флота почела да прати амерички разарач

 „То су били елементи на основу којих је било могуће створити регионалну безбедносну структуру, посебно јер на политичком и економском пољу постоји Организација црноморске економске сарадње, која има сва средства и одговарајуће структуре да би постала покретач економског развоја овог региона. Али НАТО акције уништавају те структуре и слабе улогу самих обалских држава у осигуравању безбедности“, закључио је заменик руског министра иностраних послова.

Генералштаб оружаних снага Украјине саопштио је раније да су мултинационалне вежбе са учешћем јединица украјинских оружаних снага одложене због ширења вируса корона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала