„Златни пасоши“ за богате: Ко и зашто продаје држављанство са попустом

© Depositphotos.com / MaxxyustasПасоши светских земаља
Пасоши светских земаља - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље на Карибима, које су претрпеле огромне губитке у области туризма због пандемија коронавируса, организовале су продају „златних пасоша“. Држављанство дају у замену за инвестиције, а сада је цена много нижа.

Усред пандемије, потражња се удвостручила, сматрају експерти за инвестициону имиграцију. Коме су такве услуге потребне, зашто, и колико оне коштају?

Туризам је нестао

Још у марту аналитичари су упозорили да ће епидемија „шокирати“ карипске државе због структуре економије и велике зависности од прихода туристичке индустрије. На пример, на Бахамима, Барбадосу и Јамајци, допринос туризма БДП-у је 34-48 одсто.

Према проценама Светске банке и Светског савета за туризам и путовања, најнегативнији сценарио, узимајући у обзир ризике другог таласа, претпоставља да ће се до краја године прилив туриста смањити за 75 одсто.

То значи да ће се БДП, на пример, Бахамских острва, смањити за четвртину. Према прелиминарним проценама, колапс туристичке индустрије коштаће карипске земље 44 милијарде долара. Ради поређења: прошле године туризам је донео региону скоро 59 милијарди.

Неопходно је тражити могућности за додатна средства финансирања, истичу економисти.

Велики попусти

Изгубивши кључни извор прихода, острвске државе покушавају да попуне државну благајну нудећи држављанство у замену за инвестиције, такозване „златне пасоше“. У већини карипских земаља, одговарајући програми за богате странце су на снази. А сада је ова услуга значајно јефтинија.

CC0 / пиксабеј / Изгубивши кључни извор прихода, острвске државе покушавају да попуне државну благајну нудећи држављанство у замену за инвестиције
„Златни пасоши“ за богате: Ко и зашто продаје држављанство са попустом - Sputnik Србија
Изгубивши кључни извор прихода, острвске државе покушавају да попуне државну благајну нудећи држављанство у замену за инвестиције

На пример, до краја година Света Луција је двоструко смањила границу потребних инвестиција: на 250 хиљада долара по особи или 300 хиљада долара за четворочлану породицу.

Сент Китс и Невис су спустили цену за четвртину. Као део „посебне понуде“ која важи до краја године, држављанство четворочлане породице ће коштати 150 хиљада долара, а новац је потребно уплатити у локални Фонд за одрживи развој.

У суседним земљама, Гренади и Доминици, цена је још нижа: 100 хиљада.

„Сада када туризам стагнира, морамо да нађемо друге изворе прихода да бисмо подржали привреду“, објаснио је Лес Хан, шеф одељења за питања држављанства за инвестиције Сент Китс и Невис.

Када су границе затворене свуда, страни пасош је можда једини начин путовања по свету. Карипско држављанство омогућава путовање без визе у стотине земаља, укључујући Велику Британију и Италију.

Штавише, они који добијају пасоше карипских земаља, не морају да напуштају своје домове, истичу експерти. То је разлика у односу на европске земље, као што су Малта и Кипар, где су, поред осталог, инвестициони захтеви много већи.

Тако ће држављанство Малте и Кипра коштати један или два милиона евра. И људи морају да живе на тим острвима. Према томе, вероватно ће се број захтева код њих нагло смањити.

Портрет инвеститора

Према подацима компаније „Хенли енд партнерс“, која се бави инвестиционом имиграцијом, потражња за другим држављанством порасла је за 42 одсто у прва три месеца ове године. Према информацији власти острвских држава, главни подносиоци захтева за „златне“ карипске пасоше су становници Кине и Блиског Истока. Ни Руси не заостају.

Директор за развој у компанији „Имигрант инвест“, Јелена Рудаја је истакла да се број захтева више него удвостручио од јануара. Пре свега, Руси су заинтересовани за земље шенгена и Велику Британију.

© Depositphotos.com / ThinglassРуси су заинтересовани за земље шенгена и Велику Британију
„Златни пасоши“ за богате: Ко и зашто продаје држављанство са попустом - Sputnik Србија
Руси су заинтересовани за земље шенгена и Велику Британију

Типичан портрет инвеститора: предузетник са богатством од два до десет милиона долара.

„Богати бизнисмени, који не планирају да напуштају Русију, желе да реше питање визе уз помоћ другог пасоша. Један од кључних задатака је могућност пословања у другим јурисдикцијама где постоје ограничења за Русе, на пример у Хонг Конгу. То укључује регистрацију предузећа, жигова и власничких права“, појаснила је Рудаја.

Према речима Олега Лемешко, међународног адвоката у компанији Елма Глобал, „златни пасош“ увелико олакшава интеракцију са банкама. Због санкција многи имају предрасуде о Русима: без објашњења одбијају да им отворе рачун.

За разлику од шенгенске визе, такав документ се не може добити за неколико дана. „Најбржа опција је држављанство државе Вануату, поступак траје око месец и по дана“, саопштили су из Immigrant Invest. Карибе, узимајући у обзир прикупљање докумената, процес ће трајати четири до шест месеци.

Стручњаци очекују бум на овом тржишту, слично ономе што се догодило у периоду 2008-2009. године у јеку глобалне финансијске кризе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала