Америка оптужила кинеске хакере за крађу података о вакцини против короне

© REUTERS / Dado RuvicВакцина против короне
Вакцина против короне - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су поднеле кривичне пријаве против двојице кинеских хакера оптужених за циљање истраживања вакцине против вируса ковид 19, наводи се у саопштењу Министарства правде. Хакери су циљали на најмање 10 земаља, према подацима Министарства.

Ново америчко законодавство санкционираће све који покушају да украду податке од произвођача вакцине против ковида 19, изјавио је мањински лидер представничког дома Конгреса, Кевин Мек Карти.

"Видели смо да друге нације - попут Кине - користе овај вирус да би искористиле друге земље ради политичких предности. Ми одбијамо да допустимо да нашу иновацију искористе Кина, Русија или било који други хакер", рекао је Мек Карти. "Улози су превисоки да би ови значајни сајбер злочини остали некажњени. Моје законодавство ће те криминалце сматрати одговорним".

До данас је корона вирусом широм света заражено више од 14,6 милиона људи, са преко 609 000 смртних случајева, саопштило је Универзитет Џон Хопкинс.

Званичници САД-а и других западних земаља оптужили су кинеске, иранске и руске хакере да су циљали на америчке, канадске и британске програмере вакцина.

Русија је негирала оптужбе и известила о огромном напретку у напорима властитих научника на развоју вакцине.

Регистар Светске здравствене организације тренутно укључује 24 кандидата који су већ покренули испитивања вакцине на људима и још 142 која су још у фази пред клиничке евалуације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала