Кон: У Италији то сад зову „српски вирус“

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог Предраг Кон
Епидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог др Предраг Кон рекао је за ТВ „Прва“ да ми већ имамо резултате одговорног понашања, иначе бисмо имали нагли пораст заражених, нарочито у Београду.

Кон је, поводом информације да су преминуле трудница и њена беба, истакао да на почетку пандемије није било нагађања да вирус има слабије дејство на труднице.

„Нисмо нагађали, него смо користили искуства и податке из Кине. Ти подаци и дан-данас су остали, још увек је то реткост, али је ова трагедија која изазива жаљење нешто што опомиње. Нису ни труднице поштеђене. Ниједно по узрасту груписано становништво није поштеђено. Поставља се само питање колико су (у одређеној узрасној групи) честе тако тешке форме. Ми с овим смртним исходом и код детета и код мајке имамо једну озбиљну опомену да даље размишљамо. Укупно, за све ово време није било толико озбиљних ситуација, само је утисак да је вирус подложан некој значајној промени. Такав утисак настаје кад постоји већи број заражених“, рекао је Кон у емисији „150 минута“ на ТВ „Прва“.

Он је објаснио да се повећао проценат младих људи који су заражени вирусом, због чега се чешће дешавају и тешки случајеви у тој популацији.

Према његовим речима, лето није помогло да се вирус слабије шири, јер су организована бројна славља на којима људи гласно говоре и самим тим лакше преносе заразу једни другима.

„Ту се јављају и суперпреносиоци који комуницирају с веома много људи. Ако не препознају да су заражени, пренеће вирус врло великом броју људи“, истакао је Кон.

На питање да ли је вирус јачи и мутирао, он је рекао да постоје тзв. системска испољавања болести, о чему је било говора и раније.

„Више о томе треба да говоре вирусолози, али то је и патогенеза настанка. Даљи продор вируса и његово ширење и утицај на коагубилност крви је нешто што се приписује вирусу“, објаснио је Кон и додао: „Још увек није јасно до краја зашто се то некоме догађа, неком не, али то се везује и за присуство рецептора вируса. Свакако ће се о тој болести све више знати.“

Према Коновим речима, врло је мали број људи код којих је доказано да су доживели поновну инфекцију.

„Позитиван налаз, излечили се, са новом клиничком сликом... Треба их пратити. Значајно је за будућност, за вакцинацију. Пуно тога је што се недовољно зна“, рекао је он и поновио да је важно да сви носимо маске, јер је много оних који не знају да су заразни, или имају блажи облик инфекције коју не повезују с короном.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала