Опсежна студија доказала: Позитивно размишљање је заправо лоше

CC0 / pixabay / Емотикони
Емотикони - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Скептици са Лондонске школе економије и политичких наука и Универзитета у Бату пратили су финансије људи и очекивања током 18 година и открили да они који су претерано оптимистични не постану богати, већ несрећнији и сиромашнији.

Ко најбоље пролази?

Они који мисле реално, који доносе одлуке на основу тачних процена, односно стварности.

„Ако сте реални по питању ваше будућности и доносите здраве одлуке засноване на доказима, то вам може донети осећај благостања, а да не морате да зароните у немилосрдну позитивност“, приметио је коаутор студије Крис Давсон, ванредни професор пословне економије у Школи менаџмента на Универзитету у Бату.

Студија је пратила 1.600 појединаца у британској анкети о домаћинствима током скоро две деценије.

И нереални оптимисти и нереални песимисти лоше су пролазили због доношења одлука заснованих на пристрасним очекивањима. Обе тактике резултирају и емоционалним превирањем: претерано оптимистични људи могу да доживе деструктивне нивое разочарања када се очекивања не испуне, док претерано песимистични могу да искусе константан страх од виђења и очекивања проблема.

Да би илустровао функционисање оптимистичних, реалистичних и песимистичних људи, коаутор Давид де Меза, професор менаџмента на Лондонској економској школи, описује како се свако од њих понаша током пандемије.

„Оптимисти ће се сматрати мање подложним ризику од ковид 19 од осталих и зато је мање вероватно да ће предузети одговарајуће мере предострожности”, пише он, преноси портал „Бизлајф”.

„Песимисти, с друге стране, могу бити у искушењу да више никада не напусте своје куће или пошаљу своју децу у школу. Реалисти преузимају измерене ризике на основу нашег научног разумевања болести”, сликовито објашњава професор.

Реални мислиоци су, наравно, у мањини: Истраживачи кажу да је отприлике 80 одсто популације нереално оптимистично. Верују да ће се само дешавати добре ствари и потцењују могућност јављања лоших ствари.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала