Пропали преговори Владе Црне Горе и Митрополије /видео/

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаПреговори Владе и Митрополије о спорном закону
Преговори Владе и Митрополије о спорном закону - Sputnik Србија
Пратите нас
Преговори између Митрополије црногорско-приморске и Владе Црне Горе о Закону о слободи веросиповести завршени су данас без резултата. Како Спутњик сазнаје, црногорске власти нису понудиле Митрополији ништа ново.

Подсетимо, данас су били настављени разговори у оквиру друге рунде преговора експертских тимова Владе и епархија Српске православне цркве. Разговори су започели јуче, али након тог састанка није било изјава за медије.

Црногорски премијер Душко Марковић после данашњег састанка саопштио је да до договора није дошло упркос, како каже, бројним уступцима које је направио експертски тим владе.

„Током друге рунде експертских разговора, вођених јуче и данас, прихватили смо: Прво - Да се поступак утврђивања земљишно-књижних уписа из управног поступка премести у редовни судски поступак, где терет доказивања власништва пада на државу, а не цркву“, саопштио је Марковић.

Додао је да је у том смислу предложен потпуно нови члан 63 Закона, чиме је тврди влада прихватила предлоге.

Као друго, Марковић каже да је предложено да Српска православна црква настави са коришћењем свих црквених и манастирских објеката, имања и других непокретности које су државно власништво или се у судском поступку утврди да су државно, верско и културно добро.

„И у том смислу смо предложили потпуно нови члан 64 Закона, и јасно искључили могућност да верске објекте може користити било која верска заједница, осим Митрополије црногорско-приморске и других епархије Српске православне цркве у Црној Гори“, навео је.

И најзад, трећи предлог владе, каже Марковић, бо је да се предложене измене усвоје већ прекосутра на седници владе, а након тога и парламенту ради изјашњавања у хитној процедури до краја овог месеца.

„Поједностављено - ово би значило да светиње више нису нападнуте, како то Црква представља, односно да би изменама и допунама Закона биле у потпуности и трајно заштићене! Речју - да више нема говора о њиховој наводној угрожености како се спочитавало влади“, казао је премијер Марковић у обраћању јавности, непосредно након окончања друге рунде разговора правних експерата владе и МЦП.

Премијер је рекао да овим уступцима, чији су превасходни циљеви превазилажење несугласица и подела у православном бићу Црне Горе и изградња поверења између државе и цркве, влада са своје стране није поставила било какве услове.

„Једини захтев владе био је регистрација свих цркава и верских заједница, па и Српске православне цркве и њених епархија, по слову закона. Регистрација, која је била обавеза и по ранијем Закону. Регистрација, на начин како то уређују сва цивилизована и демократска друштва. Нажалост, црква је то одбила“, казао је Марковић.

Марковић је казао да одбијање регистрације у демократском свету значи непризнавање самог себе и свог субјективитета, неприхватање друштва и државе и непризнавање легитимног друштвеног и правног поретка

Премијер је рекао да је са жаљењем примио информацију да разговори нису резултирали успехом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала