Амерички генерал: Нема већих конфликтних ситуација између руске и америчке војске у Сирији

© AP Photo / Baderkhan AhmadАмерички војници поред америчког војног конвоја на северу Сирије
Амерички војници поред америчког војног конвоја на северу Сирије - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сирији није било већих чарки нити значајних конфликтних ситуација између америчке и руске војске, изјавио је заменик команданта Заједничке здружене оперативне групе операције „Непоколебљива одлучност“ генерал-мајор америчког ратног ваздухопловства Кенет Екман.
„У источној Сирији, на тактичком нивоу, на нивоу војник-војник, увек постоји ризик од неспоразума. Заиста нисмо имали значајних сукоба између наших снага. Ми ово веома пажљиво пратимо“, нагласио је генерал-мајор.

Према његовим речима, неспоразуми међу војницима практично не воде томе да они почну да говоре повишеним гласом. Американци и Руси углавном следе протоколе који су на снази.

„Руске и коалиционе снаге крећу се по истим местима. Контакт се, уствари, догађа врло често. У ваздуху и на копну. Да будем искрен, наше снаге навикле су на дејства у међусобној непосредној близини. При томе је циљ да се избегну сукоби и изненађења“, истакао је Екман.

Он је додао да им је до сада успело да избегну конфликтне ситуације.

У фебруару је на друштвеним мрежама објављен снимак на којем се види како се америчко оклопно возило сударило са руским „Тигром“ на путу у Сирији. Руско борбено возило здесна обилази амерички конвој и у неком тренутку почиње да му се смета оклопно возило америчких оружаних снага. Ипак, оба возила наставила су да се крећу.   

Грађански рат у Сирији почео је у марту 2011. године. Главни учесници сукоба су владине снаге које се боре на страни председника Башара ел Асада, такозвана умерена опозиција и исламистичке групе. Опозицију подржавају Сједињене Америчке Државе и европске земље. Русија помаже Асадовој влади.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала