Амерички медији: Аустријски „тајфун“ удара на руски „сухој“

© Wikipedia / Dmitry A. Mottl Јурофајтер тајфун
Јурофајтер тајфун - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Индонезије Прабово Субианто предложио је аустријској колегиници Клаудији Танер да започну преговоре о испоруци свих 15 аустријских ловаца четврте генерације „Јурофајтер тајфун“, саопштио је „Дифенс њуз“, позивајући се на индонежанске медије. Портал наводи да је ова одлука ударац жељи Русије да Индонезији прода ловац Су-35.

Амерички портал истиче да се та вест појавила услед чињенице да је амерички Стејт департмент одобрио Индонезији куповину америчких конвертоплана „Бел В-22 Оспри“. Он такође подсећа да је Аустрија још 2017. године донела одлуку да повуче из употребе „Тајфун“ у корист „ефикаснијег и економичнијег“ решења.

„Одлука о аустријским ‘Тајфунима’, који су сви авиони ‘Транса 1’ и конфигурисани најпре за обављање задатака противваздухопловне одбране – представља ударац тежњи Русије да прода ловац Су-35 Индонезији“, пише портал.
Су-35С - Sputnik Србија
Индонезија одустала од руских ловаца Су-35, Блумберг: Одлука под притиском Америке

„Дифенс њуз“ подсећа да је Индонезија изабрала авион Су-35 као наследника актуелних Су-27 и Су-30. Портал наводи и да одговарајући уговор са Русијом вредан 1,14 милијарди долара, чији су се преговори завршили пре две године, Индонезија није потписала због бојазни од америчких санкција.

Руски медији су, позивајући се на извор из Џакарте, писали у фебруару 2018. године да је Русија потписала споразум о испоруци 11 вишенаменских ловаца Су-35 Индонезији у замену за куповину њене националне робе, конкретно, палминог уља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала