Бродови НАТО-а маневришу око гасног налазишта поред Крима

© Фото : Press center of the Navy Command of the Armed Forces of Ukraine/NATO Maritime CommandЗаједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору
Заједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Бродови НАТО-а маневришу око гасног налазишта Голицино, које обезбеђује Крим гасом, пише портал „Евроазија дејли“, позивајући се на ресурсе који прате кретање бродова Маринтрафик и Веслфајндер.

Маневри се одржавају у оквиру војних вежби алијансе „Морски поветарац-2020“. Како наводе медији, у питању су шпанска фрегата „Алваро де Базан“ и бугарски „Смели“. Последњи је совјетске производње, који је продат Бугарима још 1991. године.

Шпанска фрегата је наоружана противбродским ракетама „Харпун“. Према подацима шпанског листа ABC, управо она је стала на чело морске групе НАТО-а и након војних вежби је требало да из Бугарске отплови у Одесу. Међутим, она је из неког разлога кренула ка обалама Крима и зауставила се на 50 километара од обале гасног налазишта Галицино. Након тога је „проверила“ и друго налазиште — Одеско.

Како претпоставља портал, податке о идентификационом систему не предају сви, због чега су се, врло вероватно, тамо могли наћи и други бродови НАТО-а, укључујући амерички разарач „Арли Берк“ који носи „Томахавке“.

У војним вежбама НАТО-а „Морски поветарац“ учествује око двадесет бродова из девет држава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала