Кон: Имамо експлозивно прокужавање, за три и по недеље се враћамо на период од раније

© Sputnik / Бранко МаксимовићПредраг Кон
Предраг Кон  - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација у Београду јесте боља. Ако постоји нешто што је кохерентно то су подаци које добијамо из ковид амбуланти. Колико има респираторних болести, прегледа, сумњи, све те линије су кохерентне и показују постепен пад, каже доктор Предраг Кон.

„Сумњивих на ковид је пре 13. јула било преко 900, па је тај број после 13. јула почео да се смањује и било је између 750-850 све до 18. јула. Сада 18. и 19. јула тај број је испод 600. То јасно указује да ове мере које се примењују делују“ рекао је Кон.

Он је гостујући у јутарњем програму „ТВ Пинк“ рекао да имамо искуство опуштања које не би смело да нам се понови.

„Ово ће да се спушта даље, мислим да ћемо се за три и по недеље вратити на период који смо имали пре“, истакао је др Кон.

„Да би епидемија стала постоји само један једини начин, а то је колективни имунитет. Добија се или заражавањем, најбоље такозваним тихим прокужавањем који даје благе слике болести, а сада имамо експлозивно прокужавање. Вакцинални колективни имунитет, који добро познајемо, болести којима се штитимо вакцином, вратиле би се ако бисмо престали са вакцинацијом, вакцинација је за мене колективни имунитет“, рекао је др Кон и додао „или бирамо вакцину или заражавање, а док вакцина не дође морамо да предузимамо нефармацеутске мере ─ дистанцирање, прање руку, хигијену, смањене контакте".

Он се осврнуо и на преношење вируса путем ваздуха.

„Све више има посредних доказа да се и аерогено преноси, што има свог значаја. Да би се пренео, треба да у ваздуху буде довољна инфективна доза. То је био случај у здравственим установама код вируса САРС1. Овога пута имамо јасно диференцирана места где је долазило до супер преношења. Најчешће и највише се помињу прославе матура и разна славља, певање ─ све су то ситуације када се више избацују сви микроорганизми“, објаснио је др Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала