Конструктор који је променио руску авијацију: 125 година од рођења Павла Сухоја /видео/

© Sputnik / Давид Шоломович / Уђи у базу фотографијаПавел Сухој
Павел Сухој - Sputnik Србија
Пратите нас
Данас се навршава 125 година од рођења Павла Осиповича Сухоја, изванредног конструктора авиона, једног од оснивача руске реактивне и хиперсоничне авијације.

„Настављамо данас велико дело које је Павел Осипович Сухој започео пре 80 година. Производимо најсавременије борбене авионе, као што су Су-35 и ловац пете генерације Су-57, а такође радимо на стварању беспилотне авиотехнике. Сви ти авијациони комплекси представљају врхунац научне мисли у савременом ваздухопловству“, изјавио је генерални директор компаније „Сухој“ Иља Тарасенко.

Павел Сухој био је чувени совјетски конструктор авиона, пројектант првог совјетског суперсоничног авиона и оснивач компаније „Сухој“.

Авиони које је његова компанија произвела заузимају значајно место не само у руској, већ и у светској историји аеронаутике и ваздухопловства.

Под руководством Сухоја конструисано је око 50 модела авиона, од којих су многи направили праву револуцију у светској ваздухопловној индустрији.

Посебно је познат по серији млазних ловачких и јуришних авиона пројектованих за потребе совјетског ратног ваздухопловства.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала