Косово шаље Хијену у Брисел на преговоре са Београдом

© TanjugПреговори
Преговори - Sputnik Србија
Пратите нас
Скендер Хисени, нови координатор задужен за дијалог са Србијом, међу Албанцима је познат као „Хијена“ јер је лукав и добро може да глуми да разуме Србе. С обзиром да Албанци не желе да преговарају ни о чему осим о нормализацији односа, што је једнако признању Косова, значи да ће преговори бити веома тешки, каже Небојша Човић.

„Скендер Хисени је нама добро познат. Био је учесник током преговора у Бечу, портпарол групе ’Јединства‘ која је пандам овог Хотијевог Савета. Био је и министар спољних и касније унутрашњих послова на Косову. Један је од оснивача ДСК-а и политички се активирао још 1989. године уз Ибрахима Ругову. Такође је био и један од важних саветника на конференцији у Рамбујеу“, истиче Човић.

Наш саговорник изражава сумњу да ће то донети нешто добро у преговорима:

„Треба да будете много наивни, да не кажем као веверица, па да посмислите да би споразум о нормализацији односа од Косовом могао да направи мултиетничко друштво у коме се неће рушити српски споменици“, истиче он.

По угледу на Канцеларију за Косово и Метохију

На питање да ли је овај савет оформљен с намером да се Косово, односно, нека будућа влада заштити од евентуалних потписаних документа на овим преговорима, наш саговорник одговара:

„То не би било ништа ново! У преговорима с њима све је тешко, поготову што се ту ради о људима који немају никакав кредибилитет за преговоре. Исто тако кредибилитет за преговоре је споран и кад је реч о ЕУ, јер су они гаранти свих споразума.“

Политиколог са Косова Рамуш Тахири објашњава да је Савет слична форма Канцеларији коју води у Србији Марко Ђурић. Он каже да је то тело било потребно као и човек који неће имати друге обавезе сем — дијалога.

„Дакле, координатор који ће бити мобилан у сваком тренутку и који ће се бавити само овим питањем и моћи да путује. Врло је искусан и зна језике и добро се котира у дипломатским круговима“, каже Тахири.

Он признаје да постоје правне недоумице на Косову око тога да ли он има правни легитимитет да потписује споразуме, али каже да су се и Тачи и Хоти сложили око његовог избора. Уставни суд је додуше, подсећа он, када је била формирана слична преговарачка група Јединство, прогласио да она не може да делује уместо владе, односно, да влада не може да пренесе на њу овлашћења да у њено име преговора, или потписује споразуме.

Савет уређен декретом председника и премијера

„На Косову овај савет подржавају, јер је Косову потребан свеобухватни споразум и одлука о признавању. Тачи је рекао да је добро да је Савет оформљен и да га води Хисени, као и да он може да изради и нацрт текста споразума“, додаје Тахири.

По његовим речима, сва оспоравања Савета, а тичу се правног статуса, сада су решена.

„Са законске стране, то би требало да буде у реду. Савет је формиран декретом владе и председника. Међутим, Тахири ипак сматра да Косово дијалог са Србијом треба да настави на високом, политичком нивоу.“

Он каже да ће Хисени сутра отићи у Брисел, а до тада ће на данашњем састанку коме присуствују чланови његовог тима Дритон Сељманај и Ибрахим Маколи, разговарати о ЗСО по бриселском моделу, као и о верском и културном наслеђу и несталим лицима.

Тему ових разговора за Кљан Косова ДАЈ ОВДЕ ЛИНК потврдила је и портпаролка изасланика Европске уније за дијалог Србије и Косова Мирослава Лајчака.

„Састанци на нивоу експерата заказани ове недеље наставиће се са питањима о којима су лидери разговарали прошле недеље“, рекла је Лајчакова портпаролка.

Ово је други састанак заредом од наставка дијалога између Србије и Косова, који је био прекинут 2018. године, а који је омогућила ЕУ. Други круг разговора почеће састанцима у септембру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала