Људи којима корона не може ништа: Научници дошли до кључног сазнања

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Уђи у базу фотографијаСеролошко тестирање на ковид 19
Серолошко тестирање на ковид 19 - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су открили да неки људи имају такозвани скривени имунитет, посебне ћелије које штите од ковида 19. Свака од тих ћелија је веома специфична јер постоји трилион њених верзија, што омогућава да детектује мету. Могу да остану у крви годинама после инфекције, доприносе имуном систему који има дугорочно памћење.

Како наши стручњаци често напомињу, вирус корона је велика непознаница за цео свет, свакодневно се долази до неких сазнања, а неке теорије бивају оповргнуте.

Оно што збуњује научни свет јесу антитела и имунитет на ковид 19.

Не тако давно, научници су открили да постоје пацијенти који су се опоравили од инфекције, али неким чудом нису имали антитела на ковид, како се у почетку веровало да је правило, преносе медији.

Испоставило се да овај број људи уопште није био мали. Тада је откривено и да многи од оних који развију антитела, након само неколико месеци остану без њих.

Како се испоставило, анитела изгледа неће бити кључно решење за стварање имунитета и заустављање епидемије...

Али док је свет био преокупиран антителима, истраживачи су схватили да може постојати још један облик имунитета – онај који, у неким случајевима, годинама остаје прикривен у организму. И ту једна „загонетна“ врста белих крвних зрнаца, Т-ћелије, добијају на значају.

Т-ћелије су једна врста имуних ћелија, чији је циљ да идентификују и уклоне патогене или заражене ћелије у организму. Свака Т-ћелија је веома специфична, јер постоји трилион њених верзија на површини протеина, што омогућава да детектује мету. Пошто Т-ћелије могу да остану у крви годинама после инфекције, доприносе имуном систему који има дугорочно памћење што помаже у ефективном одговору на непријатеља у организму.

Неколико студија је показало да људи који су заражени ковидом 19 имају Т-ћелије које таргетирају вирус, без обзира да ли заражени имају симптоме или не. Исто тако, стручњаци су установили да неки могу бити негативни на антитела против ковида 19 и позитивни на Т-ћелије које идентификују вирус. Ово је довело да сумње да ниво имунитета против вируса може бити двострук.

Истраживачи који су анализирали крв годинама пре пандемије, нашли су да су Т-ћелије специјално створене како би детектовале протеин на површини ковида 19. Ово сугерише да су неки људи већ имали раније припремљен организам у борби против вируса, пре него што је заиста почео да се шири међу људима.

Како се испоставља, Т-ћелије су главни извор имунитета на ковид 19.

Како је објаснио имунолог Адријан Хејдеј, ХИВ је геноцид Т-ћелија, јер вирус их лови и системски их тера да изврше суицид како би организам био беспомоћан.

„Анализирајући ковид 19 пацијента, могу да кажем, да су појединци који су заражени, а нису хоспитализовани 100 одсто имали реакцију Т-ћелија. Добра вест је да су оне у вакцини, јер су евидентно способне да детектују вирус. То је све добро“, објашњава Адријан Хејдеј.

„Тренутно постоји велики спектар дизајнираних вакцина. Ако зауставимо то што ради Т-ћелија код пацијената, имаћемо привилегију да контролишемо болест“, закључује имунолог.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала