Марковић: Превладали политичари у СПЦ којима не треба закон него покорена и обесправљена Црна Гора

© Sputnik / Небојша ПоповићПремијер Црне Горе Душко Марковић у Скупштини Црне Горе
Премијер Црне Горе Душко Марковић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је да је одбијање Владиног предлога током преговора са Српском православном црквом (СПЦ) показало да су „превладали политичари у СПЦ којима не треба никакав закон него покорена и обесправљена Црна Гора и контрола сваког сегмента живота у Црној Гори“.

„У колону са свештеницима СПЦ. Видимо се 30.августа на изборима. То је позиција коју је СПЦ јуче јавно демонстрирала“, казао је Марковић на премијерском сату у Скупштини Црне Горе, преносе „Вијести“.

Марковић је истакао да скоро три четвртине становништва Црне Горе чине православци и да је бесмислица да Влада ради на њиховом превођењу у католичанство.

Епископски савет СПЦ у Црној Гори - Sputnik Србија
Епископски савет: Понуда Владе Црне Горе била је нова уцена!

Та „бесмислица“ се, како је казао, могла родити само у главама оних којима је превођење Црногораца у српски национални корпус главна идеја водиља.

„Па када то превођење не успева,онда ваља исконструисати постојање неке невидљиве силе која нас вуче у бездан, овога пута назван унијаћење. Ова Влада нити кога преводи, нити ће преводити било у верске било у националне корпусе“, казао је Марковић, одговарајући на питање посланика Демократског фронта (ДФ) Будимира Алексића.

Алексић је питао премијера да ли Влада интензивно ради, како је навео, на унијаћењу Црногораца, „што је у функцији промене идентитета православног становништва на простору данашње Црне Горе“.

„На то јасно указује одлучност црногорске владе да из ове земље елиминише Српску православну цркву - најстарију институцију на овом простору где егзистира од 1219. године, о чему најбоље сведочи усвајање неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вероисповести усмереног искључиво против СПЦ - на одузимање њене имовине и насилну промену њеног канонско-правног статуса“, навео је Алексић.

Премијер је казао да не постоји одлучност Владе да из земље елиминише СПЦ.

„Понајмање о томе може да сведочи усвајање Закона о слободи вероисповести. Нити је закон усмерен искључиво против СПЦ, нити на одузимање њене имовине, нити на промену њеног статуса“, казао је премијер.

Он је рекао да СПЦ под тим именом у Црној Гори постоји стотинак година, а не 800 како је казао Алексић.

Истакао је да су „с огромним стрпљењем и толеранцијом настојали да разјасне недоумице са челницима СПЦ у Црној Гори око новог закона“.

„Као потврду ваше теме наводите моју недавну изјаву о светосављу, односно, супротстављености ове идеологије црногорском антифашизму. Потпуна незнавеност или зла намера стоје иза покушаја изједначавања лика Светог Саве који је своју мисију имао у 13. веку, и светосавља које је као политичка идеологија настала у тридесетим годинама прошлог века“, рекао је Марковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала