Митрополија црногорско-приморска: Влада само појачала утисак да јој се не може веровати

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаПреговори Владе и Митрополије о спорном закону
Преговори Владе и Митрополије о спорном закону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На позив из Владе смо се одазвали, иако је термин за разговоре био вишеструко непримјерен. Вјерни дијалошком и љубавном бићу Цркве, узимајући у обзир и најмању могућност да до неког договора ипак дође, пошли смо на разговоре. Надали смо се да нас чека барем наставак онога што смо обуставили у марту. На нашу велику жалост, грдно смо се преварили.

Тако пише у саопштењу Митрополије црногорско-приморске, које је издала поводом неуспелог састанка са црногорским властима о спорном Закону о слободи вероисповести. 

Као да никада ништа нијесмо причали о суштини наших примједби на шест проблематичних чланова Закона, дочакао нас је предлог да се од фамозна три члана (62 – 64) мијењају само два!? Иако је свакоме јасно да је тај синопсис три антиуставна члана неодвојив, и да задржавање бар једног у изворном облику обесмишљава било какву промјену друга два.

То смо исцрпно образложили владиним експертима у обје фазе разговора и сва стручна јавност зна о чему се ту ради. Ни на нивоу принципа, а ни на нивоу практичне употребе оваквог закона у судској пракси, Цркви није прихватљиво да остану формулације записане у одредбама члана 62. Само неко крајње неупућен у тему, а људи из Владе то нијесу, могао би да каже или пита „Зар Вам је мало што смо промијенили ова друга два члана?”

 

© Фото : Vlada Crne Gore/SasaMatic/flickДелегација СПЦ на састанку у Вили „Горица” са премијером Душком Марковићем
Митрополија црногорско-приморска: Влада само појачала утисак да јој се не може веровати - Sputnik Србија
Делегација СПЦ на састанку у Вили „Горица” са премијером Душком Марковићем

 

Прописивање „државне својине” над објектима који су законски уписани на „треће лице” (у овом случају Цркву), тек тако, законским указом – јесте шамар црногорском законодавству, али и самој Цркви – који нас је и извео на улице, и који не можемо превидјети због намјере Владе да нам половично услиши остале примједбе. И то није никаква „накнадна памет” или још мање инат – него наша примједба записана на амандману достављеном Скупштини, још у децембру прошле године!

Суштина је сљедећа: црквену имовину нећемо отимати онако брутално како смо најприје изгласали у скупштини, али остајемо при основној намјери да је отмемо. Црква сада има већу комоцију на судовима, али ће судови и даље судити по закону који тврди да је некада било – нешто што никад није било!

Али, то би све, можда, могао бити предмет даљих преговора и разговора са неким добронамјеним партнерима, да нас није дочекао захтјев у форми ултиматума „Ове наше корекције, на које смо пристали – добићете ако се региструјете!!” Баш тако су наступили из експертског тима Владе, на почетку састанка 20. јула.

Прва, од четири тачке нашег „Предлога о измјенама и допунама Закона” односи се на измјену члана 24. Тај члан прописује регистрацију, безмало као обавезу за цркве и вјерске заједнице – док ми у предлогу нудимо евидентирање као једнако признату и препознату правну тековину цивилизованог свијета. С обзиром да је мотив наших састанака управо био разматрање простора за промјену законског текста, а никако за безусловну примјену законских одредби – то смо доживјели као нарушавање самог духа нашег састајања и преговора.

Преговори Владе и Митрополије о спорном закону - Sputnik Србија
Пропали преговори Владе Црне Горе и Митрополије /видео/

Садржајно гледано, ни овај Закон, овакав какав је – не предвиђа обавезу ничијег регистровања, нити је појам обавезне регистрације био познат Цркви у ранијим рјешењима црногорског законодавства, иако премијер погрешно тврди да је то била обавеза по претходном закону у којем уопште није ни постојао појам регистрације. Да је постојала обавеза пријаве већ постојећих вјерских заједница, не би се ваљда чекало све до 2010. године да се тако нешто затражи од Митрополије и епархија СПЦ, Римокатоличке Цркве и Исламске заједнице.

Напротив, могућност (а никако обавеза) регистрације јесте цивилизован институт правне и демократске државе, а овакво условљавање обавезном регистрацијом, јесте само и једино, потврда нама хришћанима – свештенству и вјерном народу, да је ова власт непоколебљива у прогону Цркве и настојању да од ње начини неку државну институцију. А то доживљавамо као атак на секуларно устројство земље, записано у њеном највишем правном акту.

Народски речено и да сваком буде јасно: држава хоће да нас упише и третира као јучерашње, иако смо давнашњи. А тако јучерашњи немамо рашта доказивати да смо ми они који су вјековима градили и одржавали црквену имовину у Црној Гори.

Наравно – све се то доказује на суду, али зашто нам ова власт, пред државним судовима и шалтерима, прекраја крштеницу? Води ли то објективном и праведном суђењу или превари?

© Фото : YT/Vlada Crne Gore /ScreenshotСусрет Амфилохија и Душка Марковића
Митрополија црногорско-приморска: Влада само појачала утисак да јој се не може веровати - Sputnik Србија
Сусрет Амфилохија и Душка Марковића

Примјеном сада важеће одредбе члана 24. и довођењем Цркве у ситуацију да „правно постоји” од дана регистрације, односно да она нема правни континуитет са претходним временом, доводи се у несигурност и она црквена имовина настала послије 1918.г. На тај начин та би имовина представљала тзв „ничије ствари” и по том основу могла би да пређе у државну својину, нарочито пред неким необјективним судом.

Регистрација се захтијева само од Митрополије и осталих епархија СПЦ у Црној Гори, док ће све остале постојеће Цркве и вјерске заједнице (Надбискупија барска, Бискупија которска, Мешихат Исламске заједница, Јеврејска заједница, као и двадесетак других) бити уписане у евиденцију већ постојећих вјерских заједница, а не у регистар. Митрополија и све остале епархије траже само оно што припада и другима – да буду уписане као већ постојеће у евиденцију, а не у регистар, као да се изнова правно рађају.

Залажући се за једнакоправност свих грађана ове земље и подржавајући грађански карактер црногорског друштва и миран суживот свих њених грађана, Митрополија и остале епархије Српске Православне Цркве, будући вјерске установе које окупљају убједљиво највећи број вјерника Црне Горе, не желе ништа више права него што их имају остале Цркве и вјерске заједнице. Оваквим Законом о слободи вјероисповијести то није и не може бити обезбјеђено. Православна Црква и њени вјерници ће бити грубо дискриминисани.

Премијер Црне Горе Душко Марковић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија
Марковић: Превладали политичари у СПЦ којима не треба закон него покорена и обесправљена Црна Гора

Такође, нетачне су тврдње премијера да је наша Црква избјегавала своје обавезе пријављивања боравка једног броја свештеника, монаха и монахиња који нису држављани Црне Горе, као и пореских обавеза. Истина је, наиме, да су управо државни органи незаконито ускраћивали боравак свештенству и монаштву, што је безброј пута доказано пред судовима ове земље. Што се пореза тиче, треба знати да је Црква уплатила огромне суме пореза свих ових година (пореза на непокретности, пореза на промет непокретности, ПДВ-а, царина…), као и ПИО и здравствених доприноса. То што постоје одређени дугови за личне доприносе није само проблем Цркве већ многих, па и државних, установа при којима ради већи број људи.

 

© Фото : Влада Црне Горе/Бојана ЋупићПредседник Владе Црне Горе Душко Марковић
Митрополија црногорско-приморска: Влада само појачала утисак да јој се не може веровати - Sputnik Србија
Председник Владе Црне Горе Душко Марковић

 

Однос према правном поретку ове државе, који је данас проблематизовао и потпредсједник Владе, Српска Православна Црква је показала још у првим данима након референдума одржаног 21. маја 2006. године, када је, подсјећамо, Свети архијерејски Сабор СПЦ, већ 26. маја донио одлуку да, управо поводом обнове државности, потврди да Православну Цркву у Црној Гори сачињавају епархије Српске Православне Цркве које дјелују у Црној Гори, а да њихови архијереји сачињавају Епископски савјет. Та одлука је већ 1. децембра 2006. године, од стране тих архијереја, предата на руке тадашњем предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу.

Епископски савет СПЦ у Црној Гори - Sputnik Србија
Епископски савет: Понуда Владе Црне Горе била је нова уцена!

Из свега наведеног, закључујемо, да су јучерашње премијерово и данашње потпредсједниково набрајање „бројних уступака” и „крајњих линија компромиса” само један велемајсторски маркетиншки трик, на који – бар ми у Цркви – не можемо да насједнемо. Јер све ово побројано свједочи о политици монолога код владајуће партије; о дијалогу који се, на једвите јаде, врши под разноврсним притисцима, а не од срца и не искрено; и онда о – самим тим – неупотребљивим и половичним рјешењима, на која, најстарија институција овог друштва не може пристати, јер је постојала и у вријеме знавенијих законодаваца од ових данашњих, па није пристајала да поништи саму себе.

Укупно узевши, у свим овим преговорима, Влада не само да није дала додатне гаранције за сигурност правног положаја Цркве, већ је својим дјеловањем и невјештим приказивањем чињеница, само појачала утисак свештенства и народа да јој се ништа не може вјеровати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала