Може ли Брисел да пољуља доминацију долар

CC0 / Pixabay / Долар
Долар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Статус долара, као главне резервне валуте у свету може бити пољуљан. Агенција „Блумберг“ сматра да томе може допринети тек усвојени европски антикризни фонд од 750 милијарди евра.
Удео долара у светским валутним резервама износи 60 одсто. Он се најчешће користи и у међународним трансакцијама. Међутим, како наводи „Блумберг“, долар може делимично уступити ове позиције евру, након што су се лидери ЕУ договорили о пакету помоћи од 750 милијарди евра којим ће повећати привлачност европске валуте и имовине која је процењена у еврима, сматрају аналитичари „Кредит агрикол“ и „Мизухо“.

Стратези Волстрита су још раније оцењивали перспективе евра оптимистично, очекујући да ће јачати како се буде опорављала светска привреда након пандемије и јачања апетита инвеститора за ризичне активе. Висока повезаност евра са акцијама говори да он може ојачати услед све веће атрактивности регионалних тржишта акција, након стварања фонда за опоравак ЕУ. Осим тога, у складу са постигнутим споразумом, државе ЕУ ће пуштати у промет заједничке дужничке хартије од вредности које могу постати алтернатива државним обавезницама као заштитна имовина.

Антикризни фонд ће „поједноставити дивезификацију уз смањење удела долара, пошто ће бити предложене ликвидне пословне обвезнице у еврима са високим рејтингом“, рекао је Валентин Маринов из "Кредит агрикол“, додавши да се удео долара у резервама може спустити на минимум од почетка деведесетих.

Ипак, постоје важне препреке да јединствена европска валута ослаби доминацију долара. Око 85 одсто свих валутних трансакција се врши у доларима, у америчкој валути преко рачуна пролази половима међународне трговине, показују подаци Банке за међународне трансакције.

Међутим, ако формирање фонда за опоравак економије смањи бојазан да еврозона може у сваком тренутку да се распадне, удео евра у трансакцијама у укупној структури економских активности ће се повећати, сматра руководилац стратегије за заједничку имовину у банци „Мизухо“ Питер Чатуел.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала