Научници направили тест који открива рак четири године пре појављивања симптома

© Flickr / WHOНаучници су покушали да сазнају да ли би могли да излече болест гена коју изазива Бета-таласемија (генетски поремећај крви који би могао довести до тешке анемије, заосталог раста, скелетних аномалија, чак и смрти), тако што ће изменити ембрионални геном.
Научници су покушали да сазнају да ли би могли да излече болест гена коју изазива Бета-таласемија (генетски поремећај крви који би могао довести до тешке анемије, заосталог раста, скелетних аномалија, чак и смрти), тако што ће изменити ембрионални геном. - Sputnik Србија
Пратите нас
Група научника из Америке и Кине направила је тест који омогућава да се анализом крви пацијента открије рак четири године пре него што се манифестују симптоми, наводи се у чланку научног часописа „Нејчр комјуникејшн“.

 

Тестом се може открити рак желуца, једњака, јетре и плућа.

Научници су у Кини сакупљали узорке крви пацијената који се боре против рака у периоду од 2007. до 2017. године. У истраживању је учествовало више од 120.000 људи од којих је узето више од 1,5 милион узорака крви.

Притом, научници су узели анализе од људи код којих је рак дијагностикован тек неколико година након давања крви.

Истиче се да тест „ПанСеар“ омогућава да се открије рак у раним фазама код асимптоматских пацијената, са вероватноћом тачности од 91 одсто.

Научници ће наставити да усавршују методу, наводи се у чланку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала