Орбан победио ЕУ

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија
Пратите нас
„Најбоље је једноставно рећи: Виктор Орбан је победио“, пише немачки лист „Зидојче цајтунг“ након самита лидера Европске уније.

Орбанова стратегија за овај самит је била јасна, сматра овај лист. Мађарски премијер је био спреман да да своју подршку пакету финансијске помоћи ако питање правне државе буде гурнуто у запећак.

Након вишедневног састанка лидера ЕУ Орбан је био јасан у својим изјавама: „Успешно смо се супротставили свим покушајима да новац из ЕУ фондова буде повезан с темом владавине права“.

„Мађарска и Пољска су показале да је неприхватљиво да нације које су наследиле владавину закона критикују и држе предавања нацијама борцима за слободу, које су прошле тешка времена, и то под владавином комунистичких режима“, рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије с пољским премијером Матеусом Моравицким, још једним заговорником нелибералне демократије који такође може бити задовољан резултатима самита.

У тексту немачког листа о самиту разводњен је део текста који се односи на правну државу, па се све то спомиње успут у једној реченици, а на почетку бриселског састанка се предлагао систем условљавања када је реч о новцу из ЕУ фондова, што би нарочито закомпликовало живот Мађарској и Пољској. Против обе државе се у институцијама ЕУ воде поступци због кршења принципа правне државе, преноси Индекс писање немачких медија.

„Усвојена формулација је толико магловита да је лако могуће да ће Мађарска и Пољска избећи сваку новчану санкцију, напомињу стручњаци, пише „Зидојче цајтунг“.

Лист пише да су Париз и Берлин схватили да неће моћи да прогурају амбициозан пакет помоћи без подршке Пољске и Мађарске, а Орбан се није устручавао да током самита прети условом ако се буде инсистирало на теми правне државе.

Мађарски медији блиски Орбану пак пишу да је премијер договорио с немачком канцеларком Ангелом Меркел да поступак против Мађарске по члану 7 Лисабонског уговора буде завршен до краја ове године, и то на задовољство Мађарске.

Други немачки медиј, „Шпигл“, пише да је „ЕУ пустила аутократе да се извуку“, те констатује да ЕУ не може дугорочно да преживи без поштовања владавине права.

Овај лист закључује да је „Орбанов режим корумпиран“, али и да је постао узор другим чланицама Вишеградске групе коју чине Чешка, Словачка, Пољска. „Орбан новац ЕУ користи да би си купио лојалност и да би водио антиевропске кампање„, констатује „Шпигл“.

Орбан ће све то након овог самита моћи да настави без превише сметњи из Брисела те стога нема сумње да је мађарски премијер још једном надиграо Европску унију.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала