„Ситуација неподношљива“: Италијани упозоравају на балканску руту

© Sputnik / Стефан ЂурићМигранти улазе у аутобус један по један
Мигранти улазе у аутобус један по један - Sputnik Србија
Пратите нас
Балканска рута којом мигранти покушавају да се домогну земаља западне Европе активна је и током пандемије, а гувернер италијанског региона Фурланија-Јулијска крајина који се граничи са Словенијом изјавио је да је ситуација постала „неподношљива“.

„Фруланија-Јулијска крајина није спремна за пријем нових илегалних миграната. У више наврата обавестио сам владу да су доласци у овај регион постали неподношљиви, а имамо и потешкоћа са проналажењем места за карантин“, изјавио је гувернер тог региона на северу Италије Масимилиано Федрига, пренели су медији.

За 480 миграната одређен је 14-дневни карантин у касарни града Удине, која се, према наводима италијанских медија, сматра црвеном зоном тог места на северу Италије, и биће под полицијским надзором 24 сата дневно, преноси Танјуг.

Локалне власти саопштиле су да је утврђено да су међу њима три особе позитивне на вирус ковид 19, наводећи да не могу дозволити да неко ко је био у контакту са зараженима „слободно шета градом“, као што то не могу чинити ни Италијани ако су били у контакту са особама оболелим од ковида 19.

Италијански сенатор Франко Дал Мас изјавио је да је италијанска влада затворила границе са Србијом и Црном Гором због епидемиолошких података, али да „дозвољава свакодневни неометани улазак“ на територију Италије „десетинама миграната који су потенцијални преносиоци вируса“, пише Илфриули.ит.

Он је рекао да се италијански регион Фурланија-Јулијска крајина, који се граничи са Словенијом, суочава са „спорим, али сталним и свакодневним таласом миграната, опасним“ у овој критичној здравственој фази.

Према подацима хуманитарне организације Каритас, у Трст је пре око недељу дана стигло рекордних 170 мигранта у једном дану, међутим гувернер Фурланије-Јулијске крајине Масимилано Федрига потврдио је да ће финансијска средства бити смањена, пише италијански лист Ла Стампа.

Према подацима европске Агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) од почетка године до краја јуна скоро 10.000 људи покушало је да пређе границе балканских држава на путу ка западним земљама ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала