Српски епидемиолог упозорава: Плашим се и да корона још није показала пуну снагу

© REUTERS / Marko DjuricaИнститут за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Вирус је ван контроле, а када је тако, за мене је свака епидемија алармантна. Али његово ширење може да се заустави, није касно, каже др Зоран Вучинић, пензионисани епидемиолог из Ужица, који се у 35 година дугој каријери борио против мишје грознице, свињског и птичјег грипа, многих других епидемија.

„У том циљу преко је потребно да поштујемо прописане мере, да имамо поверење у епидемиологе, чувамо здравствене раднике, али важна је улога медија. Без тога се ова пошаст не може ставити под надзор“, прецизира он.

Доктор Вучинић остао је познат по томе што је сваку гасио у њеном самом жаришту, никада из канцеларије.

„Имам иза себе доста година рада, али овакав потенцијал вируса никада нисам срео. У овом тренутку када вирус дивља Србијом, буквално дивља, епидемиологија нема неку велику улогу. Сада је важно сачувати наше здравствене раднике, медицинаре којима се дивим. Изгарају на послу, тихо се заражавају, нестају. И њима треба помоћи. Немојте носити маске и држати дистанцу због себе, мене, чините то због њих. Њима нису потребни аплаузи него наша солидарност, да притисак на болнице буде што мањи, да могу да одахну и решавају масу ствари. Нико се не пита како је радити у скафандеру, како и где сместити све пацијенте“, прича епидемиолог из Ужица.

Најлакше је, наставља др Вучинић, причати о грешкама, а по његовом мишљењу, било их је. Жели да се поврати поверење у епидемиологе који су дали и дају свој максимум и стога је потребно оставити по страни "нашу омиљену дисциплину" пљување увис.

„Лако је критиковати, нападати, из личног искуства знам да је у епидемијама најтеже носити терет људи који вам се пењу на врат. Није проблем сузбијати епидемију, али она има и другу позадину, утицај политике и других структура. Нико се не пита како је бити у кожи Предрага Кона и Бранислава Тиодоровића. Они су врсни епидемиолози. Могу ја да им као њихов колега кажем "погрешили сте на неким местима, у интензитету мере, негде сте прерано попустили". Али лично да им кажем. Мени мој професор Младен Симић никада није ништа лоше рекао када сам грешио, а грешио сам, у присуству других. Увек насамо. Највише сам презирао људе који имају накнадну памет. Лако је из топле собе уз капућино или кафу критиковати онога које је на првој линији фронта. Помозите му. Сви смо овде на истом задатку“, наводи др Вучинић.

Смета му критика на рачун струке пошто се испоставило да вирус овог лета нема блажи потенцијал, као што су епидемиолози најављивали. Сви су исто причали, каже, али само Предраг Кон добија рецке.

„И ја сам мислио да ћемо летос имати другу слику. Али ово није грип, ово је болест са којом нисмо имали прилике да се сукобимо. Како је мени било да идем на сузбијање мишје грознице када су иза мене стајали радови Боже Антонијевића, Мирчете Обрадовића, професора, искусних људи. Ја сам знао где идем, шта ме чека, знао да штитим себе и друге око мене. О корони многе ствари не знамо. А оно што знамо морамо да користимо, а то су ношење маски, дистанца, боравак у затвореном уз све мере заштите. Хајде народ да прилагодимо тренутним мерама. Рећи ће неки "какви сте ви епидемиолози ако се против вируса борите само маском и дистанцом", али то је у овом тренутку тако. Како се сада будемо понашали, тако ћемо проћи и на јесен“, наставља др Зоран Вучинић.

У вирусологији и епидемиологији постоји термин прескок баријере и њему личи да се управо ради о томе. САРС и МЕРС били су неуспешни прескоци баријере врста, корона је, каже, успешан. Др Вучинић одбацује сваку теорију о корони као вештачки направљеном вирусу.

„Да је вештачки направљен, лако би био решив. Код животиња постоје многе болести које ми крстимо као куга и колера. Овде је највероватније дошло до спајања анималног са хуманим вирусом и они су направили нови вирус. То је прескок баријере врсте. Добили смо потпуно нов, непознат вирус. Ковид-19 није настао у децембру, некаквом експлозијом, треба доста времена да се овај процес одигра. По мом мишљењу вирус је ушао у слепу улицу. Многи вируси уђу у организам, направе дар-мар, ми их избацимо, нестану. Брине ме где он иде и где ће се зауставити. Плашим се и да корона није показала своју пуну снагу. Дубоко верујем да решења постоје јер ово је глобални проблем. Непотребно је причати да ли је ово други пик првог таласа, први другог и слично. Оставимо се тога. Ово је његов пут ширења, он је у својој природној експанзији“, каже др Зоран Вучинић.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала