Члан експертског тима СПЦ: Влада Црне спремила манипулацију како би отела сву имовину Митрополије

© Sputnik / Небојша ПоповићСвештеници Митрополије црногорско-приморске на путу ка згради Скупштине
Свештеници Митрополије црногорско-приморске на путу ка згради Скупштине  - Sputnik Србија
Пратите нас
Адвокат Велибор Маровић, један од чланова експертског тима Митрополије црногорско-приморске (МЦП), оценио је у обраћању јавности да је понуда Владе Црне Горе за преговоре са СПЦ била „једна врста политичке манипулације под изговором понуђених уступака“.

Марковић тврди да је намера црногорске Владе од почетка била да се МПЦ кроз своју „нову регистрацију“ третира као црква без правног континуитета са оном која је на простору Црне Горе постојала до тог момента, чиме би се и имовина стечена од 1. децембра 1918. године до дана регистрације могла третирати као „ничије ствари“, чији би власник по том основу постала држава.

Такође, с обзиром да Влада у Подгорици тврди да је од 1. децембра 1918. године на територији Црне Горе била друга, „окупаторска“ црква, која је као таква ипак стицала имовину, Марковић упозорава да се држава онда досетила да тражи други модус за заузимање и те имовине, а то је путем прекидања правног континуитета Митрополије црногорско-приморске са периодом пре њене регистрације.

„На основу изјава председника Владе Црне Горе господина Душка Марковића и потпредседника Владе и министра правде господина Зорана Пажина, могло би се закључити да је Митрополији црногорско-приморској од стране владе понуђено више уступака који би довели до измена и допуна Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, али да их Митрополија из непознатих или нејасних разлога није прихватила, што је довело до ситуације да преговори до даљег буду обустављени. Стога, овом објавом информишем јавност да је стварно стање ствари другачије“, истакао је адвокат Велибор Марковић, чије цело саопштење можете прочитати ОВДЕ .

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала